Zatvoren Megaupload.com, direktori uhapšeni!

U optužnici se navodi da je Megaapload koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara smanjenih prihoda zbog piratizovanih filmova i drugih sadržaja, prenosi Beta.

Optužba je otvorena dan pošto su Vikipedija (Wikipedia) i drugi sajtovi bili zatvoreni na jedan dan iz protesta zbog predloga zakona u američkom Kongresu koji bi trebalo da suzbiju internet pirateriju.

Ministarstvo pravde SAD navelo je u saopštenju da su Kim Dotkom, ranije poznat kao Kim Šmic, i još tri direktora Megaaploada uhapšeni na Novom Zelandu na zahtev američkih zvaničnika. Još dva optužena su na slobodi.

Megaaupload su podržavali poznati muzičari, glumci i ostali iz industrije zabave koji su najčešće žrtve kršenja autorskih prava. Pre nego što je sajt zatvoren, na njemu je bila podrška Kim Kardašian, Ališe Kiz i Kanje Vesta.

U optužnici se navodi da je Dotkom, žitelj Hongkonga i Novog Zelanda, i s dvojnim državljanstvom Finske i Nemačke, zaradio u 2010. godini 42 miliona dolara. On je osnivač, bivši direktor i sadašnji šef inovacija Megaaploada.

Pre zatvaranja, na Megaaploadu se nalazilo saopštenje u kojem se navodi da su optužbe za olakšavanje kršenja autorskih prava "groteskno prenaduvane".

Pogledajte još