Planira se akcija Okupiraj sudove

NJUJORK, 20. januara 2012. (Beta-AP) - Koalicija zvana "Pokreni se radi promene" (Move to Amend) planira da danas "okupira" sudove u više od 100 američkih gradova u znak protesta zbog odluke Vrhovnog suda da ukine većinu ograničenja za privatno finansiranje kampanja političara za izbore.

Koalicija, koju podržava i pokret "Okupiraj Vol strit" (O c c u p y Wall Street), najavila je peticiju za ulaganje ustavnog amandmana kojim bi se oborila spomenuta sudska odluka sa snagom presedana.

Vrhovni sud je 2010. godine, u slučaju "Ujedinjeni gradjani protiv Federalne izborne komisije" (Citizen United v. FEC), doneo presudu na osnovu koje se privatnim organizacijama dozvoljava da troše ogromne količine novca na političke kampanje - s veoma malo ograničenja.

"Sudovi su stvorili tu ideju da je korporacija - ličnost sa ustavnim pravima. Time se opravdava korporativno preuzimanje naše vlade", rekao je organizator akcije "Okupiraj sudove" Dejvid Kob (David Cobb).

Nije jasno kakav će status imati zakazani protest u Njujorku, ispred Federalnog suda na Menhetnu, s obzirom na jučerašnju sudsku odluku da demonstranti nemaju pravo po Prvom amandmanu Ustava SAD da protestuju ispred tog suda. Demonstranti su uložili žalbu na odluku da im se uskrati dozvola za održavanje protesta.

Pogledajte još