Salman Ruždi otkazao posetu Indiji

DŽAJPUR, Indija 20. januara 2012. (Beta-AP) - Dobitnik nagrade Buker Salman Ruždi u petak je otkazao posetu indijskom književnom festivalu zbog protesta islamskih sveštenika i upozorenja da bi mogao biti na meti ubica.

Prisustvo britansko-indijskog pisca na književnom festivalu u Džajpuru izazvalo je negodovanje pojedinih muslimana koji njegovo delo "Satanski stihovi" iz 1988. smatraju blasfemijom.

Ruždi se godinama krio pošto je pokojni iranski vrhovni verski vodja, ajatolah Homeini, zbog tog dela na njega bacio fatvu. "Satanski stihovi" zabranjeni su i u Indiji.

Tokom poslednjih nedelja, vodja uticajne islamske škole Darul ulum tražio je od indijske vlade da ukloni Ruždija sa festivala, a premijer države Radžastan, u kojoj se nalazi Džajpur, rekao je da on ne bi trebalo da dolazi iz razloga bezbednosti.

Organizatori festivala danas su pročitali Ruždijevo saopštenje da neće posetiti festival jer mu je javljeno da bi "plaćene ubice iz mumbajskog podzemlja mogle biti poslate u Džajpur da ga ubiju".

Ruždi je dalje rekao da bi, iako ima izvesne sumnje u tačnost tih informacija, njegovo prisustvo na festivalu u takvim okolnostima bilo neodgovorno.

Pogledajte još