Ugrožena proizvodnja gradjevinskog materijala

BEOGRAD, 20. januara 2012. (Beta) - Proizvodnja gradjevinskog materijala u Srbiji je ugrožena, jer je od početka godine rudna renta povećana od 80 do čak 350 odsto, izjavio je u petak sekretar Odbora za gradjevinarstvo Privredne komore Srbije (PKS) Goran Rodić.

On je agenciji Beta rekao da je Uredba o povećanju rudne rente od 1. januara 2012. godine doneta "preko noći i bez ikakvog dogovora sa esnafom".

"Da je rudna renta povećana za vrednost inflacije u prošloj godini, to bi bilo podnošljivo, ali ovim povećanjem, koje ide do 350 odsto, ugrožena je gradjevinska industrija osnovnih materijala i njen opstanak je doveden u pitanje, a u tom sektoru je zaposleno oko 50.000 ljudi", kazao je Rodić.

Prema njegovim rečima, povećanje rudne rente najviše ugrožava cementare i njihove troškove uvećava za oko milion evra godišnje.

"Realna je opasnost i da 'Lafarž', 'Holcim', 'Nekse grupa', 'Tondah' i drugi strani investitori koji su uložili ozbiljna sredstva i ispunjavaju sve obaveze prema državi odu iz Srbije jer imaju ogromne troškove", kazao je sekretar Odbora za gradjevinarstvo PKS-a.

On je dodao da primarni proizvodjači kroz cenu svojih finalnih proizvoda ne mogu da neutrališu ovo poskupljenje i da će zato biti ugrožena izgradnja stanova u Srbiji.

Pogledajte još