Bez prekida štrajka u Obrenovcu

BEOGRAD, 20. januara 2012. (Beta) - Sindikat smenskih radnika u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu ne prihvata poziv poslovodstva da zamrzne štrajk i poziva nadležne da radnicima plate smenski rad, izjavio je u petak uveče predsednik sindikata Dragoslav Ljubičić.

"Pozivamo rukovodstvo TENT-a i Elektroprivrede Srbije da plate smenski rad i mi ćemo odmah ne zamrznuti nego prekinuti štrajk", rekao je on agenciji Beta i ukazao da će u suprotnom smenski radnici nastaviti štrajk.

Nakon neuspešnih pregovora u četvrtak sa predstavnicima poslovodstva i Ministarstva za infrastrukturu i energetiku štrajkači su se povukli u prostorije u bloku 7 elektrane i najavili da neće odlaziti kući.

Ljubičić je rekao da proizvodnja struje "ne trpi" i da radnici koji štrajkuju redovno smenjuju jedni druge na štrajkačkom i radnom mestu, kao i da će to nastaviti da čine sve dok budu psihofizički sposobni.

Poslovodstva Elektroprivrede Srbije i Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) pozvala su ranije u petak štrajkače u obrenovačkim elektranama da zamrznu štrajk i uključe se u razgovore za rešenje problema plaćanja smenskog rada.

Prema informacijama sindikata, prosečna osnovna mesečna plata smenskih radnika u TENT-u je 53.691 dinar. Dodatak za smenski rad prema Zakonu o radu dodatak iznosi do 26 odsto mesečne zarade.

Pogledajte još