Tradicionalno i savremeno

NIŠ, 1. avgust 2008. godine - Omladina sela Niševac, kod Svrljiga, na tridsetak kilometara od Niša, organizovala je trodnevni festival ,,Povratak u selo", na kome će nastojati da pokaže, kroz spoj tradicionalnog i savremenog, da se na selu može, ne samo živeti od rada u poljoprivredi, već i dobro zabaviti - ako se meštani slože.

Zahvaljujući blizini varoši Svrljig, gde su mnogi žitelji Niševca zaposleni, migracija je zaustavljena. S druge strane brojni krediti i pomoć države za pomoć pojorivredi, doprineli su da sve više mladih ostaje u selu i živi od rada na svom imanju, baveći se ratarstvom ili stočarstvom.

Otuda ideja mladih ovog sela da iniciraju i ubrzaju povratak na staro ognjište, ne samo penzionera već i brojnih sugrađana koji, posle kraha niške privrede tavore na berzi rada, nastojeći da dokažu da se ovde može živeti i raditi ali i zabaviti kao i u gradu.

Na svojevrsnom festivalu,kako kažu u dolini mira i ljubavi pod nazivom ,,Back to the Village,, od 1.do 3. avgusta omladinci Niševca , svojvrsnim manifestacijama tradicionalnih običaja, od spremanja domaćih jela i specijaliteta zdrave hrane, kolorita folkola narodnih nošnji i običaja, do svirke poznatih bendova iz Niša i Srbije, na glavnom ,,stejdžu,, u centru sela,nastojaće da posetiocima prikažu tradicionalno i svaremeno.

Festival se odvija u dane seoske slave - proslave Svetog Ilije,kada je po tradiciji selo puno povratnika i rođaka pa se očekuje više od desetak hiljada gostiju.
Specijalno za festival mladi su otvorili i sajt koji će posle manifestacije hraniti informacijama iz zavičaja sve koji su otišli iz sela.

Pored manifestacija u selu, za goste koji to žele, predviđena je i šetnja do razvalina starog rimskog grada Timacum Maius, od koga je kasnije nastao obližnji Esferlik, pa Derven i današnjih dana Svrljig.

Za sve one koji požele moći će da uživaju u pecanju na Timoku, dubokom i tihom kroz selo ali i slapovitim kroz jedinstvenu klisuru kojom se probija, kroz brojne tunele, i železnička pruga ka Zaječaru.

Zahvaljujući vrlo lepom okolišu gde dolina kraj reke prelazi u pobrđe a potom stenovite Svrljiške planine sa izvrsnim terenima za lov i stazama na kojima se godinama održavaju reli trke terenskih vozila iskristalisana je i ideja da se uz pomoć svrljiške opštine prione razvoju seoskog turizma. 

D.Ilić

Pogledajte još