Bjela izašao sa projekcije Anđelininog prvenca

0

Reditelj najgledanijeg filma u Srbiji u prošloj godini "Montevideo, Bog te video" Dragan Bjelogrlić pogledao je u Los Anđelesu film "U zemlji krvi i meda" Anđeline Džoli i izašao iz bioskopa posla pola sata.

– Nemam više živaca i snage da prisustvujem banalnim, površnim a opet, dramatično pretencioznim tumačenjima tragičnih događaja u našoj bivšoj domovini. Očigledno je da se nijedan ozbiljni holivudski stvaralac do sada nije uhvatio ukoštac sa „balkanskim grotlom“, verovatno svestan njegove kompleksnosti. To su uglavnom činili pretenciozni poluamateri, nadajući se da će pojednostavljenom „crno-belom“ verzijom prikupiti određene poene na razbarušenom holivudskom tržištu. U njih ubrajam i autorku gore pomenutog ostvarenja – kaže Bjelogrlić za „Svet“.

On tvrdi da su do sada jedine vredne i relevantne filmove na temu rata u bivšoj Jugoslaviji potpisali stvaraoci, upravo iz bivše Jugoslavije.

– Tu pre svega mislim na “AndergraundEmira Kusturice, “Lepa sela lepo goreSrđana Dragojevića i “Ničiju zemljuDanisa Tanovića” – kaže Bjelogrlić. On dodaje da zaista ne može da pronikne“ koje su tablete u pitanju, koje nateraju čoveka da posle ovakvih ostvarenja napravi 'Marmeladu'”.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.