Ne žurite s pasošima

BEOGRAD, 04. avgust 2008. (FoNet) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije preporučilo je građanima da, radi smanjenja gužvi, ne menjaju lična dokumenta koja važe do zakonom predviđenog roka.

Ministarstvo je, kako danas pišu "Večernje novosti", podsetilo da je rok za zamenu ličnih karata do 27. jula 2011. a za putne isprave do 31. decembra 2009.

Omogućeno je podnošenje zahteva za izdavanje oba dokumenta na starom obrascu, kao i istovremeno podnošenje zahteva za izdavanje biometrijske lične karte i pasoša.

Radno vreme šaltera u policijskim stanicama je od 8 do 20 sati radnim danom i subotom, a moguće je i zakazivanje termina za podnošenje zahteva.

U Beogradu se zahtevi mogu podneti u bilo kojoj policijskoj stanici, Upravi za upravne poslove u Ljermontovljevoj broj 12A, a u Novom Sadu i Nišu, to se može učiniti i u sedištu i u policijskim ispostavama.

U Srbiji je primljeno više od 110.000 zahteva za izdavanje biometrijske lične karte, od čega je više od dve trećine zahteva sa čipom, kao i preko 15.000 zahteva za novi pasoš.

Zbog opredeljenja velikog broja građana za ličnu kartu sa čipom, MUP je uputio poziv ministarstvima zdravlja, rada i socijalne politike, kao i državne uprave i lokalne samouprave, da nabave čitače elektronskih, čipovanih karata.

Građani se o izdavanju biometrijskih ličnih karata i pasoša mogu detaljno informisati na veb sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, na oglasnim tablama u policijskim stanicama.

U saradnji sa Telekomom Srbije, uveden je i besplatni govorni servis, na broj telefona 0800-000092, sa osnovnim informacijama o ličnim dokumentima.

Pogledajte još