Zaplena Karlovog mosta?

PRAG, 23. januara 2012. (Beta) - Zbog duga od 6.500 evra glavnom gradu Češke preti zaplena takvog blaga kao što su Karlov most i najslavniji trg Praga - Vaclavske namjesti.

Pravo Praga da raspolaže svim svojim nekretninama - Karlovim mostom, Vaclavskim i Staromnjestskim trgom, zgradom Većnice, Zoološkim vrtom i Botaničkom bastom, ograničeno je od petka zbog sitnog duga jednoj stambenoj zadruzi, javljaju češki mediji.

Dok gradonačelnik Bohuslav Svoboda još ne zna da li je to greška ili dug zaista postoji, portparol gradske vlasti Tereza Krasenska je kazala novinarima da je "jedna činovnica zaboravila da blagovoremeno plati taj dug".

Pretnju zaplenom imovine neprocenjive vrednosti predvidja češki zakon, a ta pretnja je još veća jer je praksa da se, zbog duga od svega nekoliko desetina evra, blokira sva imovina dužnika, čak i milionske vrednosti.

Zaplena Karlovog mosta i ostalih bisera arhitekture prvi put je pretila Pragu je aprila prošle godine. Tada jer se s gradom sudio jedan stanovnik zbog toga što praška vlast nije htela da mu da informaciju o kriterijumima po kojima izdaje "V.I.P." registarske tablice automobila.

Pogledajte još