Dobar seks - veća sreća

 Od trenutka kad je Institut, pre nekoliko godina, otvorio vrata za polaznike, žene i muškarci svih uzrasta, ako plate 200 australijskih (140 američkih) dolara za časove, mogu savladati tajnu - kako se divno osećati. 

Da bi čudo bilo veće, mnoge kompanije troše po 6.000 dolara na školarinu za poludnevnu "radionicu sreće" za zaposlene koji pred partnerima i kupcima treba da pokazuju "srećna i zadovoljna lica".

"Uz malo napora i troška možete povećati nivo osećanja sreće i to je upravo ono čime se bavimo i čemu učimo polaznike" - tvrdi Timoti šarp, osnivač HIA, koji takođe nudi grupne sesije za samo 30 dolara "po glavi". 


Nema nesrećne zvezde

"Počinjemo od nule i nastojimo da na bankovni račun sreće naših polaznika stavimo što više pozitivnih osećanja i misli. Ne treba se miriti s nametnutom životnom situacijom i osećanjem da ste rođeni pod nesrećnom zvezdom, uz našu pomoć dobijate injekcije optimizma i ukazivanje na staze sreće" - samouvereno tvrdi Šarp.

Socijalni psiholozi tvrde da samo 15 odsto osećanja sreće dolazi od zarada, imovine i drugih finansijskih faktora. Oko 90 odsto obezbeđuju elementi kao što su stav, kontrola života i odnosi s okolinom.

"Ukoliko ste prirodni u bilo kojoj od ovih oblasti u stanju ste da postignete još više i još bolje se osećate" - kaže Šarp čiji je HIA, zapravo, deo je filozofije koju je američki ekonomista Pol Zejn Pilcer nazvao "Revolucija boljitka". 

(old_image)Nije sve u parama

U knjizi istog naslova, Pilcer tvrdi da će sledeća industrija vredna triliona dolara, posle automobilske i informatičke tehnologije, biti preventivni biznis koji će ljudima omogućiti da nađu mir, zdravlje i sreću.

I dok većina nas finansijski bolje stoji od naših roditelja i baka i deka, stepen sreće koji to odražava nije se promenio. Istraživanja pokazuju da kad su osnovne potrebe za smeštajem i hranom zadovoljene, svo dodatno bogatstvo znači vrlo malo za osećanje sreće.

"Bogatstvo definitivno nije najvažnija garancija za sreću. Razlika u osećanju sreće između nekoga ko zarađuje 30.000 i nekoga ko zaradi 300.000 dolara je u suštini vrlo mala. A mnogi ljudi su iznenađeni ovom činjenicom" - tvrdi Šarp. 

Više je u dobrom seksu

Sociolozi u najnovijim istraživanjima ukazuju da se među 10 najvažnijih generatora sreće, uz san, vežbanje i uživanje u celini nalazi - seks.

"Šta onda čekamo, za više boljeg seksa nije potrebno bogatstvo, treba samo želeti i naići na pravog partnera" - ukazuje se u propagandnom materijalu Instituta za sreću.

Jedno istrazivanje iz 2007. godine obavljeno na 1.000 zaposlenih žena utvrdilo je da ih gotovo 90 odsto smatra da je dobar seks važan doprinos osećanju sreće i zadovoljstva.
"Osobe koje imaju uspešne seksualne veze mnogo su srećnije od onih koje 'kubure' sa seksom" - utvrdio je i Šarp. 

Svakako najneobičnije istraživanje obavili su ekonomisti Dejvid Blenčflauer sa Dartmaut Koledža i Endrju Osvald sa Univerziteta Varvik: izučavali su ponašanja 16.000 Amerikanaca i Amerikanki i ustanovili da "obavljanje" seksualnog odnosa jednom nedeljno umesto jednom mesečno izaziva zadovoljstvo kao da se zarađuje godišnje 50.000 dolara više! 


(old_image)Šta je starije: seks ili sreća?

Ipak, Blenčflauer priznaje da nema odgovor na dilemu - da li osećaj sreće vodi ka više seksa ili više seksa izaziva veću sreću.

Pre gotovo dve decenije urednik lista "Baltimorski kurir" Henri Luis Menken definisao je bogatsvo kao "zararađivati 100 dolara više od muža sestre vaše žene, dakle od pašenoga" a stručnjaci za ponašanja sada tvrde da "razlog što se, iako bogatiji, ne osećamo i srećniji, leži u činjenici da se poredimo s ljudima koji imaju više od nas".

"Ako želite da budete srećni treba da uradite jednostavnu stvar: poredite se s ljudima koji imamu manje od vas, koji su siromašniji, imaju manje kuće, jevtinije automobile" - savetuje Šarp. 

SIDNEJ, 04. avgust 2008. (FoNet

Pogledajte još