Sindikat traži od premijera da zaustavi štrajk

BEOGRAD, 24. januara 2012. (Beta) - Granski sindikat hemije, nemetala, energetike i rudarstva "Nezavisnost" pozvao je u utorak predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića da zaustavi štrajk u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu ali i "pljačku u Elektroprivredi Srbije".

U saopštenju sindikata se navodi da više od 5.000 radnika EPS-a podnelo tužbe sudovima za isplatu naknade za rad u smenama i da će štete koje će zbog sudskih presuda platiti to javno preduzeće biti preko 30 miliona evra.

"Da li je i ovde na delu nova pljačka EPS-a, ali malo manjih razmera nego ona u rudarskom basenu Kolubara? Zašto se odbijaju naša upozorenja da se reši ovaj problen", pita se u otvorenom pismu upućenom premijeru Srbije granski sindikat Nezavisnost.

Dodaje se i da se prećutkuje informacija da poslovodstvo EPS-a na godišnjem nivou izdvaja na desetine miliona evra za finansiranje svog "kućnog" sindikata sa kojima sklapa protivzakonite kolektivne ugovore i tako dobija podršku za "ogromnu korupciju i nerešavanje problema naknade za smenski rad".

Granski sindikat hemije, nemetala, energetike i rudarstva (HNER) "Nezavisnost", naglašava i da je nedopustivo da državni sekretar Dušan Mrakić umesto da predlaže rešenje problema u TENT-u i da insistira na postizanju sporazuma sa štrajkačima "uzima za pravo da štrajkačima preti kontraštrajkom drugog za njega još uvek većinskog sindikata".

Pogledajte još