Sindikat traži od premijera da zaustavi štrajk

0

BEOGRAD, 24. januara 2012. (Beta) – Granski sindikat hemije, nemetala, energetike i rudarstva "Nezavisnost" pozvao je u utorak predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića da zaustavi štrajk u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu ali i "pljačku u Elektroprivredi Srbije".

BEOGRAD, 24. januara 2012. (Beta) – Granski sindikat hemije, nemetala, energetike i rudarstva „Nezavisnost“ pozvao je u utorak predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića da zaustavi štrajk u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu ali i „pljačku u Elektroprivredi Srbije“.

U saopštenju sindikata se navodi da više od 5.000 radnika EPS-a podnelo tužbe sudovima za isplatu naknade za rad u smenama i da će štete koje će zbog sudskih presuda platiti to javno preduzeće biti preko 30 miliona evra.

„Da li je i ovde na delu nova pljačka EPS-a, ali malo manjih razmera nego ona u rudarskom basenu Kolubara? Zašto se odbijaju naša upozorenja da se reši ovaj problen“, pita se u otvorenom pismu upućenom premijeru Srbije granski sindikat Nezavisnost.

Dodaje se i da se prećutkuje informacija da poslovodstvo EPS-a na godišnjem nivou izdvaja na desetine miliona evra za finansiranje svog „kućnog“ sindikata sa kojima sklapa protivzakonite kolektivne ugovore i tako dobija podršku za „ogromnu korupciju i nerešavanje problema naknade za smenski rad“.

Granski sindikat hemije, nemetala, energetike i rudarstva (HNER) „Nezavisnost“, naglašava i da je nedopustivo da državni sekretar Dušan Mrakić umesto da predlaže rešenje problema u TENT-u i da insistira na postizanju sporazuma sa štrajkačima „uzima za pravo da štrajkačima preti kontraštrajkom drugog za njega još uvek većinskog sindikata“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.