Sunčeva oluja pogađa Zemlju

Srbija nije na udaru oluje zbog svog geografskog položaja i oblačnog vremena, ali posledice će ipak osetiti hronični bolesnici, dok je moguće da će mnogi osetiti jaču pospanost.

Američki stručnjaci saopštili su da Sunce "bombarduje" Zemlju radijacijom izazvanom najvećom sunčevom olujom u poslednjih šest godina.

Eksplozija sunčeve energije dogodila se u nedelju uveče i pogodiće Zemlju u tri različita vremena sa tri različita dejstva, od kojih radijacija predstavlja najveći problem.

Stručnjaci tvrde da je sunčeva oluja posledica normalne aktivnosti na Suncu koja se održava u sunčevim pegama i erupcijama, ali ona neće uticati na Srbiju, javljaju agencije.

Normalna pojava

Sunce ima svoju periodičnu aktivnost i sada se nalazi u najaktivnijem periodu što će biti nastavljeno i tokom sledeće godine, tako da su erupcije na Suncu normalna pojava.

Pri erupciji dolazi do pojačanog zračanja elektromagnetskih talasa i sunčevog vetra koji se sastoji od skupa elektrona i protona i u manjem broju atomskih jezgara helijuma, a širi se u međuplanetarnom prostoru pa i prema našoj planeti.

Na Suncu je došlo do dve eksplozije, a druga eksplozija bila je usmerena prema Zemlji i ona nosi jaku električnu struju protone i elektrone i velika strujna polja koja dolaze prema našoj planeti.

Ta polja mogla bi da pogode Zemlju danas posle 14 sati i da se radi o energiji koja se kreće brzinom od 2.200 kilometara u sekundi.

Sunčeva oluja, kako navode američki stručnjaci, može omesti rad satelita i astronauta u svemiru i izazvati probleme u komunikaciji aviona na Zemljinim polovima.

Pogledajte još