Ivanović: Zahtevi Upravljačke grupe za Srbiju irelevantni

BEOGRAD, 24. januara 2012. (Beta) - Državni sekretar u srpskom Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je u utorak da su zahtevi Medjunarodne upravljačke grupe da Srbija sa Kosova povuče svoje strukture i ne održi lokalne izbore, apsolutno irelevantni.

"Po starom običaju, Medjunarodna upravljačka grupa traži izgovor za sve što ne uradi u ponašanju Srbije. Srbija nema svoju policiju ni snage bezbednosti i nema šta da povuče iz Pokrajine. Sasvim je sigurno da nećemo odustati od naših institucija, to je naše legitimno pravo koje nam ne može oduzeti Grupa koja promoviše nezavisnost sa kojom se Srbija ne slaže", kazao je Ivanović agenciji Beta.

Grupa koju čine predstavnici 25 zemalja EU koje su priznale Kosovo zatražila je danas od Srbije da poštuje svoje medjunarodne obaveze i da se uzdrži od uplitanja u stvari Kosova, podrazumevajući tu i povlačenje svoje policije, snaga bezbednosti i ostalih elemenata prisustva države, i da podrži napore medjunarodnih aktera i kosovskih institucija na promovisanju vladavine zakona.

On je rekao da Srbija ima svoje obaveze i prema narodu i prema svom Ustavu i da jedina smetnja ogranizaciji izbora na lokalnom nivou može biti nasilničko ponašanje kosovskih institucija i objektivno - nefunkcionlanost pojedinih samouprava.

Pogledajte još