Zahtevi za restituciju od 1. marta

BEOGRAD, 17. januara 2012. (Beta) - Javni poziv za dostavljanje zahteva za restituciju biće objavljen 6. februara, a bivši vlasnici moći će da podnose zahteve od 1. marta, najavio je u sredu direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

"Rok za dostavljanje zahteva je dve godine. Očekujemo da će biti podneto oko 150.000 zahteva koji će se predavati na šaleterima 150 pošta u Srbiji", rekao je Sekulić u intervuju agenciji Beta.

Agencija za restituciji će, kako je istakao, u narednih mesec dana obezbediti uslove za čuvanje dokumentacije koju će gradjani dostavljati uz zahteve za restituciji, kao prostor za rad ljudi koji će obradjivati zahteve.

"Ne očekujem da će biti gužve u poštama prilikom predaje zahteva, ali ako bude potrebno biće povećan broj šaltere na kojima će se predavati zahtevi", rekao je Sekulić i dodao da su poštanski radnici obučeni za prijem zahteva za restituciju.

Zahtev za vraćanje imovine mogu da podnesu svi bivši vlasnici oduzete imovine, odnosno njihovi zakonski naslednici i pravni sledbenici, kao i svi zakonski naslednici bivših vlasnika ili svaki od njih pojedinačno.

Pravo na podnošenje zahteva za restituciju ostvaruje se bez obzira da li je za potraživanu imovinu podneta prijava u skladu sa Zakonom o prijavljivanju i evidentiranju.

Pogledajte još