Delikventi najčešći povratnici

BEOGRAD, 25. januara 2012. (Beta) - Oko dve trećine maloletnih delikvenata posle odsluženja kazne vraća se kriminalu, a država je nezainteresovana da reši taj problem, naveli su u sredu predstavnici Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ivan Kuzminović iz te nevladine organizacije rekao je na konferenciji za novinare da se maloletni delikventi, veoma brzo po odsluženju svoje kazne, vraćaju kriminalnim radnjama, kao i da su u velikim gradovima poput Beograda i Novog Sada čak 100 odsto delikvenata povratnici.

"Naš ukupan utisak posle niza poseta ustanovama za maloletničke delikvente je da je država potpuno nezainteresovana za tu grupu i da nema nikakvu strategiju. Resocijalizacija, medjutim, ako negde može da se uradi to su upravo maloletnici", ocenio je on.

Još jedna predstavnica Helsinškog odbora Ljiljana Palibrk je navela da u Srbiji nema dovoljno sudija za maloletnike, kao i da postojeći ne ispunjavanju svoju obavezu da na svakih šest meseci revidiraju odluke o sankcionisanju maloletnih delikvenata.

"U 90 odsto slučajeva oni ne pozovu ni telefonom. Takodje, dešava se i da zdravstveni radnici iz obližnjih zdravstvenih ustanova odbijaju da usluže štićenike kojima je to potrebno", rekla je ona.

U Srbiji su maloletni delikventi smešteni u vaspitno-popravnom zavodu u Kruševcu i u kazneno-popravnoj ustanovi u Valjevu.

Pogledajte još