Britanci manje pošteni nego pre 10 godina

LONDON, 25. januara 2012. (Beta-AFP) - Britanci sve manje drže do principa i za njih je danas varanje supružnika ili laganje mnogo prihvatljivije nego pre 10 godina, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Eseksu.

U okviru istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u sredu, ispitani su stavovi gradjana o 10 vrsta ponašanja, poput švercovanja u javnom prevozu, zadržavanja novca pronadjenog na ulici, bacanja otpadaka na ulici ili laganja.

Pre 10 godina 70 odsto ispitanika je smatralo da je varanje supružnika neprihvatljivo dok danas tako smatra samo 50 odsto.

Samo 20 odsto ispitanika smatra da je neprihvatljivo zadržati novac pronadjen na ulici, a 2000. godine tako je mislilo 40 odsto.

Odnos Britanaca nije se promenio u pogledu prevara sa socijalnim davanjima. Takvo ponašanje je u 2011. godini osudilo 85 odsto ispitanika, a 2000. godine 78 odsto.

Istraživanje, koje je sprovedeno putem interneta na uzorku od više od 2.000 punoletnih gradjana, pokazalo je i da su osobe mladje od 25 godina spremnije da prihvate loše postupke nego starije osobe.

Pogledajte još