Srpski doprinos gej kulturi

Verovatno zvuči paradoksalno, kada se kaže, da bi Srbija mogla da bude sledeća zemlja koja će dati bitan doprinos gej kulturi, piše Fil Hod (Phil Hoad).

- Pola miliona gledalaca je izuzetan rezultat za regiju koja posle razorne tranzicije kroz koju prolazi ima manje bioskopskih sala nego London! Ali, stvar nije tako jednostavna. Da sam napravio neku vrstu hermetički zatvorene drame o teškom životu gej para u modernoj Srbiji, to bi pogledalo 3.000 ljudi, ali to ne bi značilo da ima samo toliko liberala u Srbiji - rekao je Dragojević za Gardijan.

Nisam medicinski stručnjak, piše Hod, ali Dragojević je svakako produbio svoj pristup filmu tako što se usredsredio u podjednakoj meri i na mačizam, ali i na prava homoseksualaca.

Parada će biti prikazana 13. februara na predstojećem Berlinskom festivalu u okviru sekcije Panorama.

Dragojević je za Gardijan govorio i o razlozima otkazivanja prošlogodišnje gej parade u Srbiji.

- Da je predsednik Srbije imao hrabrosti da podrži paradu, praćen grupom ministara, isto kao što je to uradio predsednik Hrvatske pre nekoliko godina, Parada ponosa bila bi održana u Beogradu, ali predsednik Srbije više brine o homofobičnim i nacionalističkim glasačima i predstojećim izborima - kaže Drgaojević.

Film "Parada" možete pogledati u bioskopima.

Pogledajte još