Bjelo, maznuli ti ideju? Terazije se "sele" na Buvljak!

Kako telegraf.rs prenosi izjavu pomoćnika gradonačelnika Živorada Anđelkovića ideja projekta tematskog parka koji bi Terazije 30-ih godina prošlog veka trebalo da predstavi na Novom Beogradu jeste da se "pokaže kako je Beograd izgledao pre 80 godina, kako se nekad živelo i boravilo u objektima koji se i danas nalaze u centru grada".

Setimo se: Dragan Bjelogrlić je planirao da set svog uspešnog filma "Montevideo, Bog te video", odnosno Terazije 30-ih, izgradi u blizini FDU uz pomoć Grada Beograda, a sa ciljem da ta građevina ostane za snimanje filmova smeštenih u epohe i da na taj način bude svojevrsna atrakcija Novog Beograda. Međutim, ova ideja nije ostvarena, a na press konferenciji povodom prve klape filma "Montevideo, Bog te video" kada se još uvek najavljivalo da će set biti izgrađen, direktor projekta Zvonimir Šimunec je rekao: - Častili smo ih tom idejom, čiji je idejni tvorac reditelj Bjelogrlić.

- Projekat "Beogradizacija Beograda" počeo je pre godinu i po dana, za cilj ima vraćanje i promociju pravih beogradskih vrednosti, a replika jednog trga iz tridesetih godina prošlog veka jedan je od najlepših načina. Želja je da se gostima Beograda i Beograđanima praktično pokaže ono što su mogli da vide samo na starim fotografijama. Stari Beograd imao je prepoznatljive kafane, gospoda su nosila cilindre, a dame su šetale u dnevnim ili večernjim toaletama, sa lepezama, šeširima i suncobranima u rukama. Na ovom jedinstvenom prostoru nalaziće se kafane i hoteli u kojima će služiti konobari odeveni u uniforme iz tog doba, uz brojna kulturna dešavanja poput izložbi, filmskih projekcija, predstavljanje starih zanata i prodaju suvenira – objasnio je Anđelković ideju tematskog parka Terazije tridesetih godina koji će se nalaziti u bilizini Buvljaka, između železničke stanice "Novi Beograd" i TC "Super Vero".

Predsednik opštine Novi Beograd, koja će biti zadužena za izgradnju, Nenad Milenković kazao je da u celom regionu ne postoji tematski park, tako da će ovaj biti prvi. Posebno je zanimljivo, dodao je Milenković, "to što će posetioci na ulasku u park moći izabranu sumu novca da zamene za novac koji se koristio tridesetih godina i njime plaćaju sadržaje koji ih zanimaju".

Ko pije, a ko plaća u beogradskom pašaluku, stara je dilema...

Izvor: K.M. / Telegraf.rs

Pogledajte još