Hedlu uručena nagrada Jug Grizelj

BEOGRAD, 26. januara 2012. (Beta) - Nagrada "Jug Grizelj" uručena je u četvrtak novinaru Dragu Hedlu iz Osijeka za knjigu "Kronika jedne destrukcije" u kojoj su opisani hrvatski zločinac Branimir Glavaš i zbivanja u Slavoniji od 1990. godine.

"Čast mi je i zadovoljstvo da primim ovu prestižnu nagradu za rad koji je prepoznat i u Srbiji", rekao je Hedl prilikom uručivanja nagrade.

Član žirija i raniji dobitnik nagrade Boro Kontić rekao je da je Hedl odlično opisao Glavaša, ratnog gospodara Osijeka i da je ispisao veliku priču o zlu za koje je većina znala i o koje je odlučila da prećuti.

"Nakon ove knjige ćutnja nema opravdanja. 'Gde smo bili kada su se dešavali zločini', imperativno je pitanje koje Hedlova knjiga postavlja. Hedl pripada retkim novinarima sa ovih prostora koji ne pišu o onome što znaju nego samo o onome što mogu da dokažu", rekao je Kontić.

Kontić je istakao da su Hedl i njegova knjiga učinili više za Hrvatsku i region od većine onih koji se trijumfalno smeju sa televizijskih ekrana.

Pogledajte još