Most kod Beške duplo skuplji

0

Putevi Srbije platiće izgradnju mosta na Dunavu kod Beške 5,6 milijardi dinara, što je oko skoro dvostruko više od ugovorene cene od 2,9 milijardi dinara, kazali su agenciji Beta u tom javnom preduzeću.

BEOGRAD, 27. januara 2012. (Beta) – Kako su naveli u Putevima Srbije, na povećanje troškova za 2,7 milijardi dinara uticali su dodatni istražni radovi zbog kojih su produženi šipovi, dodatna istraživanja zbog eventualnih zaostalih mina i sanacija klizišta na desnoj obali Dunava.

Cena gradnje mosta povećana je i zbog dodatnog obezbedjenja stabilnosti postojećeg mosta, a plaćen je i odštetni zahtev po odluci Fidik arbitraže jer za izgradnju nije korišćena treća traka starog mosta na toj deonici autoputa na Koridoru 10.

Putevi Srbije su naveli i da je ojačana konstrukcija mosta na osnovu eurokoda, a veće troškove austrijskoj gradjevinskoj firmi Alpina, koja je glavni izvodjač radova na mostu napravile su i izmene zakona kojim je morala da se pojača zaštitna ograda premu EU standardima.

Na razliku izmedju ugovorene i konačne cene gradnje mosta uticala je i razlika u ceni po ugovoru po koeficijentima koje izdaje Republički zavod za statistiku Srbije, naveli u Putevima Srbije.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.