Obeležen Dan sećanja u Aušvicu

VARSSAVA, 27. januara 2012. (Beta)- Jevrejskim i hrišćanskim molitvama ispred ruina dve najveće gasne komore u bivšem nacističkom koncentracionom logoru Aušvic na jugu Poljske u petak je obeležen Medjunarodni dan sećanja na žrtve holokausta.

Poštu žrtvama monstruoznog Hitlerovog plana da zbriše sa lica zemlje ceo jedan narod - Jevreje, odali su bivši logoraši, medjunarodne delegacije i Poljaci.

"Poljska nikada neće zaboraviti žrtve Aušvica. Veliki njihov deo bila su njena deca: poljski Jevreji, Poljaci i poljski Romi. Aušvic će uvek pokrenuti savest svake misleće i osećajne osobe. Ostaje rana na duši Evrope i sveta", poručio je učesnicima centralne komemorativne ceremonije u Aušvicu predsednik Poljske Bronjislav Komorovski.

Poljski predsednik istakao je da je ta rana na duši Evrope i danas upozorenje, najpotresnije od svih koje nam je dala istorija, na opasnost koju nose mržnja, antisemitizam i ksenofobija.

I na ovu, 67. godišnjicu oslobodjenja kompleksa logora Aušvic- Birkenau, ceremonija je počela misom u crvki svetog Maksimilijana Kolbea za žrtve i preživele logoraše.

Predvodjeni sa 30 preživelih logoraša učesnici su zatim položili cveće i vence kraj Zida smrti u najstarijem delu logora a zatim prešli Put smrti do spomenika žrtvama kraj gasnih komora i položili i tu cveće i zapalili sveće.

Pogledajte još