U Davosu optimizam povodom krize

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi i američki ministar finansija Timoti Gajtner izjavili su da je evrozona ostvarila "izvanredan" napredak prema rešenju dužničke krize, dok istovremeno jača nada u skori dogovor o otpisu dela grčkog duga.

Gajtner, koji kao i Dragi učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom zimovalištu Davosu, takođe je pohvalio napore Evrope da izađe iz krize i istakao da su najnovije mere ojačale kredibilitet zajedničke evropske valute, prenele su agencije i elektronski mediji.

Čelnik ECB-a, Dragi, izjavio je da su preduzete mere protiv mnogih faktora koji su pre četiri godine izazvali finansijsku krizu, iako je apelovao na vlade da deluju brže na primeni svojih anti-kriznih programa.

"Postignuti napredak je izvanredan. U poređenju sa periodom od pre samo pet meseci, evrozona je danas potpuno drugačija", rekao je Dragi i dodao da je fiskalni sporazum, čije prihvatanje razmatra većina evropskih zemalja, ključan za napore za ublažavanje krize. O tom sporazumu će se razgovarati u ponedeljak, 30. januara, na samitu EU u Briselu, prenosi RTS.

Pogledajte još