U Davosu optimizam povodom krize

0

Ostvaren izvanredan napredak prema rešenju dužničke krize, izjavio predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi. Američki ministar finansija Timoti Gajtner smatra da je najgori deo krize prošao.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi i američki ministar finansija Timoti Gajtner izjavili su da je evrozona ostvarila „izvanredan“ napredak prema rešenju dužničke krize, dok istovremeno jača nada u skori dogovor o otpisu dela grčkog duga.

Gajtner, koji kao i Dragi učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom zimovalištu Davosu, takođe je pohvalio napore Evrope da izađe iz krize i istakao da su najnovije mere ojačale kredibilitet zajedničke evropske valute, prenele su agencije i elektronski mediji.

Čelnik ECB-a, Dragi, izjavio je da su preduzete mere protiv mnogih faktora koji su pre četiri godine izazvali finansijsku krizu, iako je apelovao na vlade da deluju brže na primeni svojih anti-kriznih programa.

„Postignuti napredak je izvanredan. U poređenju sa periodom od pre samo pet meseci, evrozona je danas potpuno drugačija“, rekao je Dragi i dodao da je fiskalni sporazum, čije prihvatanje razmatra većina evropskih zemalja, ključan za napore za ublažavanje krize. O tom sporazumu će se razgovarati u ponedeljak, 30. januara, na samitu EU u Briselu, prenosi RTS.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.