Zemlja gruva: Naša muzika je pravljena iz srca i nije za pozere

Zemlja gruva“ je u dorćolskom restoranu „Holesterol“ promovisala spot za pesmu „U opasnosti“ koja zatvara njihov debi album „WTF Is Gruvlend?“. Atipičan video, efektna poruka, prava stvar da se zaokruži stara priča pred početak nove .

Muzika i film, ruku pod ruku – ništa novo, ali... Kad se kroz ljubav generacijski jaz prožima, pozornost je neminovna pa makar se „zavolele“ dve vrste umetnosti. „Mlad i zdrav kao ruža“, tri i po decenije zabranjeni film Jovana Joce Jovanovića nastao 1971. i poslednji singl sa prvenca Zemlje gruvaiz prve su se „našli“ uprkos četiri decenije razlike. Kadrovi ostvarenja koje je nestavrno dugo čamilo u bunkeru perfektno su odslikali jedinu do sada, u pravom smislu reči, angažovanu temu.

(old_image)

Zoe Kida priča, za početak, upravo o pesmi kojoj je prijemčiva melodija finu oblandu donela.

-Snimili smo je prvo na engleskom ali je na album ipak ušla srpska verzija. Kada smo razmišljali o spotu, želeli smo da to bude malo više od same glume. Film ima zanimljivu istoriju, uradio ga je izvanredan stvaralac koji je manje poznat u Srbiji nego u inostranstvu. Velika nam je čast što smo sarađivali sa njim i što je režirao ovaj spot.

Pesma govori o tome kuda ide svet i šta možemo da učinimo da bude bolji. Nije ona potpuno pesimistična, ne sugeriše apokalipsu ali je jedno veliko upozorenje.

Velika simbolika povezuje pesmu i film, i jedno i drugo govore o slobodi samo mi, kroz muziku, na manje agresivan način.

Da li je nosilac glavne uloge u kontroverznom filmu Dragan Nikolić video spot ?

-Nisam sigurna ali znam da bi mu se dopalo da se, na neki način, osveži njegov lik iz mlađih dana i da se poveže sa sasvim novom pričom.

Prošla godina vam je bila veoma uspešna ?

-Uradili smo sve što smo planirali, bili na maltene svim festivalima... Napravili smo iskorak iz onoga što je bio naš plan i dobili novu publiku. Mnogo male dece voli Zemlju gruva, to nam je posebno važno. Prošli smo dobro i kod kritike a sada je pred nama jako težak put. Treba da opravdamo uspeh prvenca, muzičari znaju da je drugi album obično najteža priča.

(old_image)

Do tada, ipak, sledi prvo subotnji koncert u zemunskom Festu i još poneki sitniji korak ?

-Singlom „U opasnosti“ smo zaokružili priču oko prvog CD-a, u martu objavljujemo novu pesmu „Stoper“. Nastavićemo i posle toga sa singlovima, album će verovatno biti krajem godine.

Kako reaguješ na pojedine komentare tipa „fensi“ ili „bend za japije i one koji se tako osećaju“.

-Za japije !?!? Ne verujem u te reči jer je naša muzika, pre svega, pravljena iz srca, samim tim je iskrena, samim tim nije „fake“, samim tim nije za pozere. Naša je publika šarena – roditelji deca, malo manje tinejdžeri, možda više generacije između 25 i 45 godina. Slušaju nas ljudi koji vole korene bluza, soula, afro muzike, ima tu zanimljivih upliva.

(old_image)

Jovan Joca Jovanović, sada 71-godišnji reditelj koji već dve decenije živi u Sloveniji, uz sijaset komplimenata znatno mlađim muzičarima, uspeo je usred konferencije da ubedi bend da ipak snimi i englesku verziju pesme. Da li će Zemlja gruva i u širem smislu, iskoračujući van prostora Balkana, poslušati savete, po sopstvenom priznanju, amerikanizovanog umetnika – ostaje da se vidi.


Pogledajte još