Djoković: Najveća pobeda u karijeri

"Moram da pomenem i Vimbldon, jer sam o njegovom osvajanju sanjao. Ali, ovaj mora da izbije na vrh jer samo činjenica da smo igrali skoro šest sati je neverovatna, neverovatna. Samo kad čujem da je ovo najduže finale u istoriji grend slemova mi tera suze na oči, stvarno", rekao je Djoković novinarima u Melburnu.

Srpski reprezentativac je u epskom finalu u Melburnu u pet setova pobedio Španca Nadala, 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5. Ovo mu je bila treća pobeda na Otvorenom prvenstvu Australije.

"Jako sam ponosan što sam bio deo istorije, deo elite igrača koji su osvajali ovaj turnir nekoliko puta i vrlo sam polaskan što sam mogao da igram ispred Roda Lejvera, ispred velikana svih vremena i 15.000 ljudi koji su ostali do pola dva ujutru. Zaista je neverovatno", rekao je Djoković.

Meč je bio jako neizvestan, a oba igrača su imala prilike da trijumfuju. Nadal je u petom setu vodio 4:2 u gemovima, a imao je prednost u bodovima. Djoković se nije predavao i uspeo je da preokrene i trijumfuje.

"To je finale. Bio je peti set. Imao sam mnogo šansi da završim meč u četvrtom setu, ali je on zabeležio nekoliko neverovatnih servisa i neverovatnih poena", kazao je Djoković.

"Zaslužio je da dodje do petog seta, a onda smo stvarno obojica imali šanse da pobedimo. Moglo je da se završi bilo kako. Osetio sam da je telo počelo da mi se usporava, ali sam bio svestan da se ni on ne oseća tako sjajno i sveže", kazao je najbolji igrač sveta.

"Ja sam profesionalac. Siguran sam da će vam bilo koji drugi kolega teniser reći istu stvar: živimo za ovakve mečeve. Svaki dan radimo, pokušavamo da posvetimo cele živote ovome i dodjemo u situaciju da igramo meč od šest sati u finalu grend slema", rekao je Djoković.

On je kazao da je prevazišao sve fizičke nedaće, kao i da su obojica igrača uložila poslednje trunke energije, i da su na kraju presudili sreća, a možda i više želje u pojedinim trenucima.

Novinare je zanimalo da li ima snage za slavlje i da li će slviti.

"Ne znam. Već je četiri ujutru. Ne znam dokle mogu da izdržim, ali trenutno sam raspoložen za sve", rekao je Djoković uz osmeh.

On je kazao da će pauzirati nekoliko nedelja, najmanje dve, da bi se oporavio, ali da ga ne brine kako će fizički podneti ostatak sezone.

"A onda se vraćam u kancelariju, vraćam se na posao i pripreme. Mnogo toga me čeka, ali ću definitivno da uživam u ovom trenutku", rekao je Djoković.

On je novinarima priznao da se pomolio posle brejka u petom setu.

"Pokušavao sam da pronadjem svaku moguću pomoć i energiju koju mogu. Pretpostavljam da se isplatilo", kazao je svetski "broj jedan".

Novinare je zanimalo i da li oseća sažaljenje prema Nadalu, koji je izgubio sedam uzastopnih puta, i to sve u finalima.

"Znate, bio sam u takvoj situaciji pre par godina. Gubio sam većinu polufinala protiv njega i Rodžera (Federera) u grend slemovima, tako da znam kakav je osećaj. Stvarno sam mislio ono što sam rekao na terenu, a to je da, nažalost, jedan mora da izgubi", kazao je on.

Pogledajte još