Obeležen Dan zaštite podataka ličnosti

BEOGRAD, 30. januara 2012. (Beta) - Unapredjenje zaštite podataka o ličnosti jedan je od glavnih izazova za Srbiju u 2012. godini, izjavio je u ponedeljak u Beogradu srpski poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

"Usaglašavanje pravnog poretka sa evropskim standardima zaštite podataka o ličnosti i ozbiljan rad na primeni ovih standarda u praksi su dvostruka obaveza države. Važno je da što pre nadoknadimo ono što je propušteno", poručio je Šabić na skupu povodom Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti.

On je naveo da na to upućuju i formalne obaveze ali i potreba unapredjenja zaštite privatnosti gradjana, odnosno u što je moguće većoj meri smanjenje rizika od zloupotrebe ličnih podataka.

Poverenik je istakao da je jačanjem normativnog sistema, institucija i promenom mentaliteta potrebno menjati svest o značaju zaštite podataka.

"Trenutno se u Evropskoj komisiji razmatraju procesi kojima se obezbedjuju novi, daleko rigidniji standardi o zaštiti podataka o ličnosti, a kazna za one koji ih ruše iznose više stotina hiljada evra", kazao je Šabić, navodeći da se u Srbiji ne primenjuje ni prvi nivo zaštite.

Zaštitnik gradjana Saša Janković ukazao je da u Srbiji osnovnim pravnim aktom nije garantovano pravo na privatnost koje je u samoj osnovi ljudske slobode.

~KIS_zavrsetak~

20120130_174_1_1

Pogledajte još