Država samo privremeni gazda železare

BEOGRAD, 30. januara 2012. (Beta) - Ministar ekonomije Srbije Nebojša Cirić izjavio je u ponedeljak da će država samo privremeno da preuzme železaru u Smederevu i da već postoji intresovanje investitora za to preduzeće.

"Postoji interes nekih investitora za smederevsku železaru, ali od momenta kada neko iskaže interes do potpisivanja ugovora prodje ne samo nekoliko meseci već više od godinu do dve", kazao je Ćirić novinarima na konferenciji "Finanasiranje rasta u Srbiji" ali nije želeo da kaže o kojim investitorima se radi.

Vlada Srbije objavila je u petak, 27. januara, da će od američkog Ju es stila (U.S. Steel) preuzeti smederevsku železaru za jedan dolar, o čemu bi sutra trebalo da bude potpisan ugovor.

Ju es stil je, nezadovoljan poslovanjem železare u Srbiji koja je zbog globalne ekonomske krize poslednje tri godine imala gubitke, razmatrao njeno zatvaranje.

Cirić je istakao da je preuzimanje železare "iznudjen potez", kako bi se održala radna mesta i proizvodnja dok se ne pronadje strateški partner. On je podsetio da u železari radi oko 5.500 ljudi i da od proizvodnje u toj kompaniji zavisi egzistencija 20 do 30 odsto gradjana Smedereva.

Pogledajte još