Spomen ploča Jovanu Hristiću

BEOGRAD, 30. januara 2012. (Beta) - Spomen-ploča pesniku, dramskom piscu, esejisti i pozorišnom kritičaru Jovanu Vavi Hristiću otkrivena je u ponedeljak u Beogradu na zgradi u Skerlićevoj 26, u kojoj je živeo i stvarao od 1945. do 1993. godine.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je da je Hristić pisao nedovoljno za one koji su stalno želeli da od njega pročitaju još nešto, a da sve što je napisao do danas ima isto ili pojačano značenje.

"On je imao svoj stil, toliko sažet, tačan i precizan da to niste mogli da prepišete. Hristić je bio u punom značenju te reči 'sveznadar'", rekao je Marković.

Profesor Fakulteta dramskih umetnosti Predrag Bajčetić rekao je da Hristić bio potomak ugledne beogradske porodice, vrhunski obrazovan, zaljubljenik u antiku, kao i englesku i rusku književnost.

"Bio je esejista kakvih nismo imali, a nasledio je lepu zapadnu kulturu eseja misli odenute u lepe reči. Bio je filozof po školovanju i obrazovanju, ali pre svega mudrac, a to znači umeti kroz malo reči kazati mnogo", rekao je Bajčetić.

Pisac Svetlana Velmar Janković rekla je da je Hristić njen prijatelj, savremenik i saradnik, i da je stvarao u ranim '50. godinama, u vreme kada su tek počele da "klijaju" nade u bolje sutra.

Pogledajte još