Operacija u SAD jedini izlaz za Stanišića

0

HAG, 30. januara 2012. (Beta) – Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić upozorio je Haški tribunal da bi operacija u SAD mogla biti "jedini mogući izlaz" za njegovu bolest, pošto takav zahvat u Holandiji "nije moguć".

HAG, 30. januara 2012. (Beta) – Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić upozorio je Haški tribunal da bi operacija u SAD mogla biti „jedini mogući izlaz“ za njegovu bolest, pošto takav zahvat u Holandiji „nije moguć“.

Tribunal sudi Stanišiću po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Stanišić godinama pati od hronične bolesti organa za varenje zvane paučitis.

U pismu, koje je 27. januara uputio komandantu sudskog pritvora, Stanišić je naglasio da mu je tog dana u haškoj bolnici Bronovo specijalista koji ga leči, doktor Hejnen (Geenen) preneo „uznemiravajuću vest“ da mu ne sme dati drugu dozu „biološkog preparata“ u okviru nedavno prepisane terapije, zato što „ona može biti smrtonosna“. Hejnen se prethodno, po Stanišićevom tumačenju, konsultovao sa svojim holandskim kolegama.

Reakciju svog organizma na prvu dozu te terapije, Stanišić u pismu, koje je Beti danas dostavio njegov branilac Vejn Džordaš (Wayne Jordash), opisao je kao „izuzetno tešku“.

„Takodje mi je rekao da poslednja opcija, operacija, nije moguća u Holandiji, jer sam do sada već tri puta operisan. Kao mogući izlaz, on je rekao da će preporučiti Tribunalu da me pošalju u SAD, u Klivlend kliniku, koja se jedina uspešno bori protiv ove bolesti“, napisao je Stanišić komandantu pritvora.

On je zatražio i da Tribunal organizuje telefonsku konsultaciju izmedju doktora Hejnena, šefa klivlendske klinike Boa Šena i njegovog beogradskog lekara Dina Tarabara sa Vojnomedicinske akademije. „Ja vas posebno molim da to učinite, jer je to poslednja šansa koju ja imam“, napisao je Stanišić.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.