Zabranjeno spajanje firmi Sunoko i Helenik šugar

BEOGRAD, 31. januara 2012. (Beta) - Komisija za zaštitu konkurencije Srbije zabranila je spajanje šećerana Sunoko, u vlasništvu MK grupe i Helenik šugar industrije, objavljeno je na sajtu Komisije.

Kako se navodi u rešenju na sajtu www.kzk.org.rs, Komisija za zaštitu konkurencije odbacila je i sve predložene strukturne mere Sunoka, kojima je bila planirana i prodaja jedne od šest šećerana, na.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da zbog zabrane Komisije za zaštitu konkurencije neće moći da učestvuje na tenderu za kupovinu kompanije Helenik šugar iz Grčke, koja ima dve šećerane u Srbiji.

Kostić je novinarima kazao da je pet meseci čekao dozvolu za preuzimanje grčke kompanije od srpske Komisije, jer bi nakon kupovine Helenik šugara, njegova kompanija Sunoko indirektno stekla 78 odsto udela u proizvodnji šećera na srpskom tržištu.

Kostić je naveo da "nije logično da domaća antimonopolska komisija ne dozvoli domaćoj kompaniji da izadje na tender za kupovinu strane kompanije na drugom tržistu".

Prema njegovim rečima, Komisija za zaštitu konkurencije bi trebalo da kao referentno tržište MK Grupe posmatra ne samo prostor Srbije već i tržište Evropske unije gde ta kompanija već ima dva odsto udela i gde izvozi najveći deo proizvodnje.

Pogledajte još