Amerikanke se porađaju kao carice

Istraživanje obavljeno na Medicinskom fakultetu u Bostonu, čiji su rezultati objavljeni u "Britiš medikal džornalu", pokazuje da je među Amerikankama zavladala prava manija porađanja carskim rezom, ali bez ikakvog medicinskog razloga.

Carski rez je zamašna hirurška intervencija na abdomenu i unutrašnjim organima, koja nosi visoke rizike od neželjenih posledica, tako da pitanje da li obaviti carski rez u slučajevima kad prirodni porođaj bebi i majci ne predstavlja pretnju i dalje predstavlja kontroverzu među ginekolozima i akušerima.

Ipak, ne postoje uporedna istraživanja koja bi dala odgovor na pitanje šta je bolje za majku i bebu.

Valja reći da carski rez još uvek nije preovlađujući zahvat, ali rezultati istraživanja pokazuju da je broj zahteva budućih majki da dete na svet donesu carskim rezom, iako za to nema nikakvog razloga, od 1991. godine porastao za 67 odsto, s minimalnim porastom između 1991. i 1996, ali i naglim skokom posle toga.

Istraživači Medicinskog fakulteta u Bostonu analizirali su podatke o rađanju na osnovu bolničkih i matičnih knjiga i ustanovili da je samo 2007. godine 80.028 porođaja obavljeno carskim rezom iako nije postojao bilo kakav medicinski razlog.

To je ipak mali procenat od četiri miliona porođaja u SAD godišnje, ali i tri puta viši u odnosu na 1996.

Pokazalo se da se starije prvorotke najčešće opredeljuju za "carski porođaj" iako trudnoća protiče bez problema, a istraživanje je pokazalo da se najmanje jedna petina prvorotki starijih od 34 godine opredeljuje za carski rez.

Međutim, ovaj porast zabeležen je i među trudnicama mlađih od 30 godina, jer se pet odsto njih opredeljuje za carski rez.

Sličan trend beleži se i u drugim industrijski razvijenim zemljama u Evropi i Latinskoj Americi. Jedno istraživanje otkrilo je da je u nekim regionima Brazila broj "carica"
porastao čak za 90 odsto.

Ipak, carski rez za mnoge majke i bebe predstavlja jedino bezbedno rešenje kako bi se spasli životi ili na svet donelo zdravo novorođenče.

Poremećaji u razvoju ploda, bebe okrenute tako da bi normalni porođaj bio riskantan, višestruki porođaj ili bilo kakvo oboljenje koje bi ugrozilo zdravlje ili život majke svakako su medicinski razlog za ovaj zahvat.

Neželjeni efekti, koji povremeno čak ugrožavaju život, uključuju krvarenje, infekcije, neplodnost i trombozu. 

Možda je ipak najvažnija opasnost što carski rez može ugroziti buduće trudnoće.

Mnoge žene kao najčešće razloge da se odluče na tu operaciju navode strah da će im oslabiti mišići vagine ili da će početi da pate od urinarne inkontinencije, ali kao dominantna motivacija ostaju relativno komotan porođaja i kontrola termina.

(FoNet)
BOSTON, 13. avgust 2008.

Pogledajte još