Smanjen broj pušaca u Srbiji

BEOGRAD, 31. januara 2012. (Beta) - Tokom prve godine primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Srbiji se smanjio broj onih koji puše, a značajno je smanjen i broj onih koji su izloženi duvanskom dimu, saopšteno je u utorak u Beogradu na konferenciji povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Tanja Knežević rekla je da je izloženost duvanskom dimu značajno smanjena na radnim mestima i školama, a da se postepeno smanjuje i u kućama.

Ona je navela da je od početka primene zakona povećana društvena odgovornost prema nepušačima, da je promenjena svest gradjana o štetnosti duvanskog dima i da gradajnai sve više shvataju da je zakon donet kako bi unapredio i zaštitio njihovo zdravlje.

Istraživanje koje je u utorak predstavljeno, sprovedeno je od 26. do 29. novembra prošle godine, 12 meseci od početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, i ono pokazuje da zakon podržava 81 odsto odraslih.

Velika većina stanovnika zna da je pušenje cigareta uzročnik teških bolesti - 90 odsto njih, a da 93 odsto zna da je i za nepušače štetan dim koji udišu iz okoline.

Na radnim mestima izloženost duvanskom dimu sa 45 odsto smanjena je na 31 odsto, a u školama i na fakultetima sa 44 odsto na 23 odsto. U kafićima i restoranima sa 72 odsto na 68 odsto je smanjena izloženost duvanskom dimu i u kući prijatelja ili rodjaka sa 83 na 74 odsto.

Pogledajte još