Tržiste telekomunikacija pet odsto BDP

BEOGRAD, 31. januara 2012. (Beta) - Državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić ocenila je da je u Srbiji zapostavljen razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i izrazila nadu da će država shvatiti značaj tog sektora za izlazak iz krize.

Na okruglom stolu u Beogradu o razvoju sektora tehnologije, medija i telekomunikacija u Srbiji, ona je rekla da je IKT zamajac koji će pokrenuti globalnu ekonomiju i biti novi izvor rasta produktivnosti.

"Oni koji shvate značaj IKT biće u prednosti nad konkurencijom", rekla je Jasna Matić na skupu koji je organizovala revozorska-konsultantska kuća Dilojt Srbija.

Ona je istakla da ohrabruje rast fiksnog širokopojasnog interneta u Srbiji, koji je prosle godine iznosio 50 odsto. "Možemo očekivati da ćemo se brzo probližiti nivou korišćenja te vrste interneta u Evropskoj uniji (EU)", rekla je Matićeva.

Ddirektor Republicke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) Milan Janković je rekao da se u 2012. očekuju slični prihodi kao i prethodnih godina, odnosno oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda.

Generalni dirketor Srpske kablovske mreže Dragica Pilipović Čefi ocenila je da u Srbiji postoji potencijal za rast tržišta komunikacija.

Pogledajte još