Laušević zadovoljan i iznenađen što je pasoš dobio od Dačića

Pasoš je izdat u okviru redovne procedure, jer je Laušević u Njujorku i podneo zahtev za izdavanje pasoša, prenosi Blic.

"Zadovoljan sam što mi je ministar Dačić uručio srpski pasoš, što je za mene malo iznenađenje. Nisam baš očekivao da će to biti učinjeno na ovakav način", rekao je Laušević za "Večernje novosti". On je rekao da je podneo zahtev za dobijanje pasoša, pošto ga je predsednik Srbije Boris Tadić nekoliko dana pre Nove godine pomilovao

Laušević, jedan od najpopularnijih glumaca iz perioda SFR Jugoslavije, je 30. jula 1993. u podgoričkom kafiću "Epl" posle kraće svađe i tuče pucao iz pištolja i ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19), i ranio Andriju Kažića.

Laušević (52) je zbog toga nekoliko godina proveo u zatvoru u Crnoj Gori, a poslednjih 13 godina živi u Americi. Priča o njemu ponovo se našla u centru pažnje javnosti kad je objavio autobiografiju "Godina prođe, dan nikad".

Predsednik Srbije Boris Tadić je pred Novu godinu pomilovao Lauševića, oslobodivši ga daljeg izdržavanja kazne zatvora.

Laušević, koji je državljanin Srbije, u Crnoj Gori je 2001. posle više ukidanih presuda pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora.

Komisija za pomilovanja je, predlažući Tadiću da ga pomiluje, navela da Laušević ranije nije osuđivan, da je od izvršenja krivičnog dela prošlo 18 godina, da je na slobodi duže vreme i da tokom tog perioda nije imao sukob sa zakonom, kao i da krivično delo nije izvršio umišljajno već prekoračenjem granice nužne odbrane.

Tada je, kako je navedeno, bio u stanju emocionalne uzbuđenosti izazvane napadom na njega i njegovog brata Branimira Lauševića, kome je tom prilikom bio ugrožen život.

Pogledajte još