Neverstvo u brojkama

U dvonedeljnom anketiranju 70.288 čitalaca koji su odgovarali na jednostavno pitanje "da li ste, kada i zašto počinili preljubu", a koje su im postavili internet sajtovi MSNBC.com i I Village, dobijeni su zanimljivi odgovori. Dve trećine ispitanika oba pola izjavili su da su u "stalnim i čvrstim bračnim ili ljubavnim vezama", a većina ih je naglasila da su sa sadašnjim partnerima najmanje 12 godina.

Oko 54 odsto bili su muškarci prosečne starosti 43 godine, a 46 odsto žene stare prosečno 38 godina. Evo nekoliko najzanimljivijih detalja iz odgovora američkih, britanskih, francuskih i nemačkih posetilaca sajtova.

Na pitanje "šta smatrate neverstvom" gotovo svi anketirani odgovorili su da je to seksualni odnos sa drugom osobom, ali i da oralni seks sa drugom osobom takođe predstavlja preljubu. Oko 89 odsto žena i 77 odsto muškaraca smatra da bi se pod kategoriju neverstva mogao podvesti i romantični poljubac sa drugom osobom.

Dobijene su i prilično striktne definicije vernosti, čak i kad je flert u pitanju. Tako većina (53 odsto) muškaraca i (73 odsto) žena smatra da je neverstvo i kad se kolegi ili koleginici s posla šalju poruke seksi sadržaja. U isto vreme, samo šest odsto muškaraca smatra da je prevara i samo gledanje porno filmova, dok isto misli 16 odsto žena.

Konačno, dve trećine anketiranih kao "no, no", "blagim neverstvom" smatra seksom i erotikom ispunjene razgovore s osobama drugog pola preko takozvanih vrućih linija.

A kada bi neverstvo bilo opravdano? Više od 70 odsto ispitanika tvrdi da "ne postoji opravdano neverstvo", ali ipak, 26 odsto muškaraca i devet odsto žena kaže da se ono može opravdati ako drugi partner više nije zainteresovan za seks.

Na pitanje "da li ste ikada prevarili partnera", blizu polovine muškaraca i žena reklo je da su partnera prevarili bar jednom u zajedničkom životu. Pri tom je 22 odsto prevarilo partnere s kojima su još uvek zajedno, ali samo četiri odsto još se uvek nalazi "usred varanja".

A da li takozvana slobodna veza funkcioniše? Polovina žena i muškaraca tvrdi da "nemonogamna veza razara iskrene odnose". Ipak, trećina anketiranih žena i muškaraca smatra da bi, iako tako nešto za njih "nije u redu", moglo da funkcioniše kod drugih ljudi.

(old_image)Dokle ste spremni da idete da biste ustanovili da li vas partner vara? Oko 87 odsto muškaraca i žena pokušalo bi da nekim trikom iznudi priznanje partnera, ali samo 20 odsto spremno je da partnera suoči sa sumnjom.

Više od polovine anlketiranih spremno je da "pročeprka" po mejlovima partnera, a većina bi rado kontrolisala telefonske razgovore i račune partnera. U isto vreme, 69 odsto žena i 57 odsto muškaraca voljno je da angažuje privatnog detektiva da špijunira partnera. Međutim, u stvarnosti, zanemarljhiv broj nevernih osoba otkrili su privatni detektivi ili "njuškanje" po mejlovima i mobilnim telefonima.

Jedno od pitanja u anketi bilo je - "da li je neverstvo odigralo odlučujuću ulogu u razvodu?" Za 54 odsto prevara je bila "delimično" odgovorno za razvod. A zašto je potrebno biti veran? Za više od tri četvrtine anketiranih ljubav je najsnažniji razlog za vernost.

Ukupno 68 odsto ispitanika izjavilo je da ne želi da izgubi partnera, pri čemu su muškarci zabrinutiji od žena (70 prema 67 odsto). Mnogi učesnici ankete izjavili su da jednostavno ne žele drugog partnera, iako su žene sklonije da izgube interesovanje za postojećim partnerom (57 prema 32 odsto kod muškaraca). Uz to, 41 odsto muškaraca izričito naglašava da ne želi da rizikuje i izgubi decu.

Svaki peti muškarac i svaka deseta žena strahuje da bi mogli biti uhvaćeni u neverstvu, dok je samo šest odsto anketiranih nedostatak "prilike" za neverstvo navelo kao razlog - za vernost.

Pa - ko je ljubavnica, odnosno ljubavnik? Više od 40 odsto neverstava "obavi" se s kućnim prijateljima, 21 odsto žena spremno je na prevaru u zagrljaju filmske zvezde Metjua Mekonahjua, dok bi 17 odsto muškaraca partnerku prevarilo sa Džesikom Albom. Anđelina Džoli je, na opše iznenađenje, predmet čežnje za svaku desetu ženu i muškarca.

Dugačko radno vreme u kancelariji razlog je da 35 odsto žena i muškaraca prevari partnera s kolegom ili koleginicom s posla. Muškarci su skloniji prevari s damom koju su upoznali u baru (23 prema 14 odsto žena), ali su žene sklonije od muškaraca da se podaju "staroj ljubavi" (22 prema 20 odsto muškaraca).

A koliko prevare traju? Sudeći prema odgovorima anketiranih, svaka četvrta avantura bila je čist "seksualni izlet", koji jedva da je trajao nedelju dana, dok se 65 odsto prevara najčešće okonča posle šest meseci.

(old_image)Gde su u svemu ovome deca? Rezultat ankete je više nego iznenađujući: 37 odsto žena i 40 odsto muškaraca varali su partnere dok su - deca bila u kući! Pri tom je 15 odsto žena i 16 odsto muškaraca imalo avanturu dok su u kući bila deca starosti između dve i pet godina. A onda zapanjujući podatak: devet odsto muškaraca i sedam odsto žena odlučilo se na prevaru dok se u kući nalazila beba mlađa od dve godine, pa čak i dojenče!

Kad su u pitanju rokovi, polovina anketiranih uletela je u avanturu pre nego što je isteklo tri godine braka, dok ih se 28 odsto na seksualni izlet odlučilo posle šest i više godina braka.

Šta vas je "prilepilo" za partnera u prevari? Ogromna većina, 61 odsto anketiranih, izjavilo je da im partner u prevari ispunjava sve seksualne prohteve, pri čemu 48 odsto muškaraca i 41 odsto žena misli da im partner ima "poželjnije telo", dok 31 odsto muškaraca i žena smatra da im partneri u preljubi imaju - atraktivnije lice.

Zanimljivi su i odgovori na pitanje - "kako ste se osećali u neverstvu?" Gotovo polovina "varalica" tvrdi da "osećaju krivicu", ali samo 37 odsto žali zbog avanture. Avantura kod više od polovine žena koje su prevarile muževe izaziva osećaj da su atraktivnije i seksualno poželjne, dok muškarci malo mare za mišljenje o sebi. Više od 30 odsto anketiranih žena i muškaraca tvrdi da su "presrećni što su imali ili imaju avanturu". Žene više od muškaraca opravdavaju prevaru (23 prema 18 odsto), ali su i tužnije što se prevara dogodila (30 prema 23 odsto muškaraca).

Na prilično indiskretno pitanje zašto su se odlučili na neverstvo i potražili seks van braka, 44 odsto muškaraca odgovorilo je da su želeli češći seks, dok ih je 40 odsto želelo "novotarije u seksu". Glavni razlog žena za prevaru je veća emotivna pažnja (40 odsto), dok ih je 33 odsto želelo da dobije potvrdu svoje seksualne privlačnosti. Fizička privlačnost bila je snažan razlog za više od 40 odsto žena i muškaraca, dok je za 11 odsto žena i samo pet odsto muškaraca vodeći razlog za prevaru bila - osveta.

Pitanje u anketi bilo je i - da li ste uhvaćeni u neverstvu? Gotovo 60 odsto anketiranih uvereno je da bračni drugovi ništa ne sumnjaju, dok ih 11 odsto pretpostavlja da partneri sumnjaju. Više od 15 odsto žena i 11 odsto muškaraca priznaju neverstvo, ali samo šest odsto prizna kad se suoči sa dokazima. Samo dva odsto uhvaćeno je u neverstvu "na licu mesta", a oko 50 odsto anketiranih priznalo je da je bar jednom imalo "vanbračni izlet".

(old_image)Na kraju ankete postavljeno je ključno pitanje - da li ste ikada bili neverni? Oko 40 odsto muškaraca i 53 odsto žena priznalo je da je bar jednom u životu bilo neverno, 21 odsto sumnja u aktuelno ili neverstvo u prošlosti, dok je 11 odsto uvereno da je njihov partner sada neveran.

Šta bi se dogodilo kad biste otkrili neverstvo? - glasi završno pitanje. Blizu 13 odsto žena i 18 odsto muškaraca prešlo bi preko afere i ostalo zajedno, 44 odsto žena i 37 odsto muškaraca napustilo bi partnera odmah ili kasnoje - ako bi ustanovili da ne mogu da oproste neverstvo.

Kao šlag na tortu došlo je iznenađujuće priznanje: više od 50 odsto anketiranih žena i muškaraca priznalo je da je bar jednom u toku braka prevarilo bračnog druga! 

(FoNet)
ČIKAGO, 15. avgust 2008. 

Pogledajte još