Kvadriga za Tadića

BERLIN, 21. avgust 2008. (FoNet) - Predsednik Srbije, Boris Tadić, jedan je od dobitnika ovogodišnje nagrade Kvadriga koju ugledno nezavisno društvo Radionica Nemačka od 2003.
dodeljuje povodom Dana ujedinjenja Nemačke, 3. oktobra.

Prema rečima predstavnice organizatora Anet Barner, kako prenosi Dojče vele, Tadić se ove godine odlikuje za „hrabru političku nepokolebljivost".

„Verujemo da Tadićev kompas pokazuje u pravcu Evrope. Integracija Srbije u Evropsku uniju njegov je prioritet, a izručenje Radovana Karadžića Haškom sudu usred procesa društvenog preobražaja predstavlja istorijski događaj“, rekla je Barner.

Tadić dosledno i odlučno sprovodi politiku demokratizacije i modernizacije države koja se još uvek bori za svoj identitet, navodi se u obrazloženju. Najavljeno je da će pozdravni govor prilikom uručivanja nagrade Tadiću održati austrijski predsednik Hajnc Fišer.

Osim Tadiću ovogodišnja priznanja biće dodeljena britanskom muzičaru Piteru Gabrijelu za angažman u zaštiti ljudskih prava, nemačkom franjevcu Ekartu Heflingu za životno delo u radu sa siročićima u Brazilu i otvorenom internet leksikonu Vikipediji.

Nagrada Kvadriga ime je dobila po bronzanoj skulpturi s vrha Brandenburške kapije u Berlinu koja prikazuje boginju pobede u kolima s četvorostrukom konjskom zapregom. Za vreme Hladnog rata taj spomenik podsećao je na ideološku podeljenost sveta, a danas simbolizuje borbu za jedinstvo i slogu.

Ta čast ranije je ukazana nizu istaknutih svetskih ličnosti, između ostalih nemačkim kancelarima Kolu i Šrederu, premijerima Luksemburga i Turske Junkeru i Erdoganu, predsednicima Izraela, Ukrajine i Avganistana Peresu, Juščenku i Karzaiju, švedskoj kraljici Silviji, britanskom arhitekti Ser Normanu Fosteru i drugima

Pogledajte još