U svetu pola milijarde debelih

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da u svetu najmanje pola milijarde odraslih osoba koje imaju prekomernu težinu i više od 700 miliona onih koji se smatraju gojaznim.

Dobijanje prekomernih kilograma postaje globalni problem i za odrasle i za decu. SZO takođe navodi da najmanje 20 miliona dece mlađe od pet godina takođe ima prekomernu težinu.

Kako starimo, sve teže je izgubiti suvišne kilograme. To je bio slučaj Džuli Satervajt. Sa 47 godina, neprekidno se borila da izgubi višak kilograma posle trudnoće.

Međutim, Džuli Satervajt je počela da vodi dnevnik o ishrani u koji je zapisivala sve što je pojela. Izgubila je više od 13 kilograma za šest meseci. "Ako sam prolazila kroz kuhinju i videla kolače za decu na stolu, morala sam da razmislim o tome da li zaista želim da ih zapišem u dnevnik" - seća se ona.

Nedavni istraživački projekat koji je radila "Kajzer Permanente", jedna od najvećih zdravstvenih osiguravajućih kompanija u SAD, pratila je najmanje 1600 pacijenata koji su imali prekomernu težinu ili su bili gojazni.

U istraživanju je korišćen dnevnik hrane kao pomoć ljudima tokom perioda od preko 30 meseci. Istraživač Viktor Stivens ocenjuje da je u toku testova ustanovljeno da su oni koji su zapisivali sve što su pojeli izgubili dvostruko više od onih koji nisu vodili evidenciju.

"Upitali bismo učesnike u testiranju šta im se nije dopalo. Oni bi najčešće rekl da im se najmanje dopadalo vođenje evidencije konzumirane hrane" - saopštio je Stivens.

Na pitanje šta im je najviše pomoglo u gubljenju težine, ispitanici su izjavili da je to spoznaja rizika od hrane koja im nije potrebna.

"Većina ljudi provodi dan na nekoj vrsti 'autopilota', potpuno automatski se predajući hrani. Ali ako sve zapišete, više niste na 'autopilotu'" - tvrdi Stivens.

Učesnici u istraživanju stariji od 25 godina uzimali su lekove za smanjenje nivoa holesterola i krvnog pritiska. Jeli su tri obroka voća i povrća dnevno i provodili skoro dva sata u umerenoj ili jačoj fizičkoj aktivnosti svake sedmice.

Istraživači su posebno istakli da su učesnici, vodeći dnevnik o ishrani i uz više vežbanja, bili u stanju da promene ponašanje i izgube težinu mnogo lakše. 

ŽENEVA, 26. avgust 2008. (FoNet)

Pogledajte još