Danas počinje FEST

Selektor festivala Ivan Karl rekao je da će na FEST-u biti prikazana 72 filma, ne računajući i filmske omaže rediteljima Piteru Bogdanoviču, Jiržiju Menclu i Menahemu Golanu.

Umetnički direktor FEST-a Borislav Anđelić rekao je da ovogodišnji festival pokušava da podrži domaću kinematografiju i da je u glavni program uvršten film Dinka Tucakovića "Dr Rej i đavoli", a biće prikazani i dokumentarni filmovi reditelja Puriše Đorđevića "Plašim se da li se sve razume" i Miroslava Stamatova "Zalet".

Kako je najavljeno, svečanom otvaranju festivala prisustvovaće 27 nekadašnjih selektora, predsednika Odbora i umetničckih direktora festivala, kao i predsednik Srbije Boris Tadić koji je i pokrovitelj FEST-a koji se ove godine održava pod sloganjom "U svetu velikih".

Na FEST-u će pored ostalog biti prikazani "Čelična lejdi" sa Meril Strip, film Džodi Foster "Dabar" sa Mel Gibsonom, "Avr" Akija Kaurismakija, "Melanholija" Larsa fon Trira, "Mora biti to mesto" Paola Sorentina, "Ratni konj" Stivena Spilberga, "Restles" Gasa Van Santa, "Koža u kojoj živim" Pedra Almodovara, "Martovske Ide" Džordža Klunija i brojna druga ostvarenja.

Ulaznice za FEST prodaju se na blagajnama Sava centra, Kulturnog centra Beograda, Doma omladine i Muzeja Kinoteke, a koštaju 500 dinara za svečano otvaranje i od 150 do 300 dinara za ostale projekcije.

VIŠE O: FEST 2012

Beta

Pogledajte još