Rimsko veče, Ema Šaplen, toge ...

Od starih Rimljana potiče izreka "čovek sam i ništa ljudsko mi nije strano". Možda u nameri da slede ovu maksimu, a u senci loše organizacije, francuska neoklasična diva Ema Šaplen održala je na lokalitetu antičkog grada Viminacijuma, slobodno se može reći, više nego odličan koncert, koji je na kraju, sigurni smo, naterao publiku da zaboravi sve propuste koji su pratili ovaj spektakl.

Pod nazivom "Rimsko veče", a u želji da podsete na podatak da je rimsko nasleđe živo na tlu sadašnje Srbije, koja je svetu podarila 17 rimskih imperatora, koncert je ogranizovao Centar za nove tehnologije Viminacijum, na osnovu ideje arheologa Miomira Koraća, koji je do pre nekoliko dana bio pomoćnik ministra kulture. 

Organizacija usred kukuruznog polja

Sve lepo zamišljeno, uz jedno veliko ALI. Može li se koncert na kojem je bilo nekoliko hiljada ljudi organizovati usred polja kukuruza i uz puteve na kojima teško mogu da se mimoiđu dva vozila? Novinari ovog puta nisu imali priliku da vide ni delić Viminacijuma, pa tsko nismo u prilici da vam ponudimo fotografije ovog rimskog utvrđenja, nastalog u prvom veku nove ere. Predstavnici medija morali su da se zadovolje samo koktelom, organizovanim i pre i posle koncerta.

Zanatske radionice, terme, mauzolej za koji se pretpostavlja da je grobnica cara Hostilijana, grobnice s izuzetnim freskama - sve je to ostalo u senci koktela i paradiranja u rimskim togama. Dobro, da ne budemo na kraj srca, sigurno je bilo teško organizovati posetu svim lokalitetima Viminacijuma, ali mnogi koji su došli u želji da vide bar deo rimskog utvrđenja i da tako uz koncert dožive pravo "rimsko veče" bili su uskraćeni za ovo zadovoljstvo. 

Ulaz na koncert  bio je besplatan, osim za VIP zvanice koje su morale da kupe mesto, kako smo čuli, po ceni od 12.000 dinara za pojedince, dok je firmama ostavljeno da same odluče koliko će novca dati. Ostali smrtnici morali su da se tiskaju, po hladnjikavom vremenu, iza rampe i video-bim, a uz put je ponekog morala i policija da pretrese. 

Koncert, organizovan u okviru obležavanja 200 godina od osnivanja Univerziteta u Beogradu, bio je pre svega namenjen, kako je pisalo u programu, diplomatskoj, kulturnoj, poslovnoj eliti… Da ipak ne zamerimo previše organizatorima, koji se očigledno nisu snašli. Jasno je da je postajala dobra namera, ali veliki događaji, koji se mesecima najavlljuju kao spektakularni, ne mogu se pripremati bez jake infrastrukture i po principu "ma, sve će na kraju biti u redu".

Da se nevolje najbolje zaborave uz dobru pesmu, zna organizator, pa samo na osnovu ove stavke ceo događaj zaslužuje prelaznu ocenu.

Simpatični sopran Ema Šaplen pevala je uz pratnju Hora Radio-televizije Srbije, pod vođstvom Ognjena Radivojevića i uz klavirsku pratnju pijaniste i kompozitora Aleksandra Simića. 

I savršen koncert

Jednostavno savršeno. Emu morate čuti, a sigurni smo da i će i oni kojima se ne svidi ova vrsta muzike zaćutati u kritikama,  jer će, na momenat, osetiti poštovanje prema veličnini nečeg što se zove muzika. Muzika koju smo zaboravili da slušamo, na zaboravljenom staroitalijanskom jeziku, uz prepoznatljiv stil koji kritičari opisuju kao postmoderni amalgam transmoderne muzike i alternativne opere. 

Emin debitantski albumom "Carmine Meo" iz 1997. za manje od tri meseca prodat je u više od 100.000 primeraka i svrstao se u vrh svetske neoklasične scene. 

Ne mnogo govorljiva Ema srpskoj publici se predstavila kompozicijama s najnovijeg albuma i već poznatim numerama - "Spente Le Stelle", "La Notte Etterna", "Spesso Spofondo"…

I da se ne zaboravi de se Viminacijum nalazi na prostoru površinskog kopa "Drmno". Traže se rešenja da se ne zanemari ni energetika, a ni prostor Viminacijuma, koji mora biti sačuvan u što većem obimu. Projekcijom površinskog kopa "Drmno" do 2040. godine neće biti ugrožena zona rimskog grada i vojnog logora. Stručnjaci ipak upozoravaju da se Viminacijum prostire na preko 450 hektara površine i da gradski areali mogu biti neposredno ugroženi napredovanjem kopa.

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još