Vlast

Komedija Branislava Nušića, u režiji Radoslava Zlatana Dorića. Zaplet baziran na familiji kojoj se "posrećilo" da joj zet bude izabran za ministra, otvara Pandorinu kutiju ostrašćenih želja i ambicija. Što je manja zasluga, to je jača neutoljiva sila lične koristi i protekcije.

Reditelj Dorić kaže da je pokušao da ponudi odgovor na pitanje šta je to vlast i kako je mi shvatamo danas i ovde.

- Svako vreme ima svoj odgovor. Možda se pred tim pitanjem zaustavio i Nušić, možda zato nikad i nije završio Vlast - kaže Dorić, koji je za Zrenjeninsko pozorište Toša Jovanović sam napravio adaptaciju. Za Pozorište Slavija, Dorić je uradio predstavu sa sopstvenom adaptacijom teksta.

Reditelj kaže da je nastojao da sačuva ono što je najlepše kod Nušića.

- Nasmejao se Ben Akiba nad nemanima karijerizma, korupcije, lopovluka... do te mere aktuelnih, da malo slabiji poznavalac Nušićevog dela prosto ne može da veruje da je komedija Vlast pisana davne 1938. godine - kaže Dorić.

U glavnim ulogama su Jelica Sretenović, Ivan Bekjarev, Milan - Caci Mihailović, Desimir Stanojević...

Uprkos tome što Nušić nije završio ovo delo, Vlast je zapamćena kao jedan od njegovih najpopularnijih komada. Tekst je bio izazov i za pisce i reditelje. Prvi koji se usudio da dopiše kraj komada bio je pesnik i satiričar Rastislav Durman, a najčešće igrana adaptacija Vlasti bila je u režiji Miroslava Belovića

Scenograf predstave je Boris Maksimović, kostimograf Vesna Radović, a muziku je uradio Miroljub Aranđelović Rasinski.

Pogledajte još