Monte Cristo

Dok žurite užurbanim ulicama centra Beograda, izdvojite malo vremena, zaplovite Takovskom i usidrite se u mirnoj luci, restoranu "Monte Cristo". Lako ćete ga pronaći, jer se izdvaja interesantnom baštom, kojom dominiraju vodeni zidovi.

Enterijer restorana ima četiri izdvojena dela, od kojih svaki predstavlja svoju, drugačiju priču. Galerija i centralni deo uređeni su u rustičnom stilu, sa stilskim nameštajem, umetničkim slikama, ogledalima i kovčegom koji čuva tajne davno prošlih vremena. Uz ovakav ambijent biće vam pravo uživanje da ispijate neki od napitaka iz bogate karte pića. Ako želite da jedete, moraćete da se preselite u jednu od dve sale modernijeg izgleda. Prva izgleda kao iz bajke, jer je sva snežnobelo, a odatle možete izaći u malu baštu, zaklonjenu od gradske gužve. Druga je veselo žuta, odiše radošću i pozitivnim raspoloženjem.

Ovo je pravo mesto za one kojima je kafa neophodna, jer će vas, dok listate kartu pića, iznenaditi ponuda na strani "Svet kafe", i trebaće vam vremena da odlučite šta da naručite: irsku, amareto ili možda baš kafu "Monte Cristo". Ljubitelji "Božijeg nektara" ovde će sigurno zadovoljiti dušu, jer je izbor impresivan - od vina s naših podneblja, italijanskih "Sassicaia", "Sito moresco", francuskih "Echezeaux Grand Cru", španskih, portugalskih, vina iz Novog sveta, do šampanjca i penušavaca. Jedni su od retkih u gradu koji mogu da ponude špansko kraljevsko vino iz 1996. "Vega Sicilija", koje je i najskuplje u restoranu.

Cene vina su od 2.000 pa do čak 50.000 dinara. Za utehu, neke vrste služe se i u čaši.

Restoran nudi jela za svako doba dana, od jutra do večeri. Tako ćete, ukoliko izdvojite od 270 do 450 dinara, za doručak moći da izaberete nešto iz raznovrsne ponude sendviča, omleta, engleski ili riblji doručak, kao i prženice. Od toplih predjela izdvajaju Romanov sos od pečuraka, pileću tempuru, bruskete, a od hladnih palete sireva i karpačo.

Najpopularnija salata je ona šefa kuhinje i biftek salata, koja će vas koštati 550 dinara. Nezaobilazni su i srpski specijaliteti, a posebno su ukusne vešalice i leskovački uštipak. Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje, imaćete širok izbor raznih vrste pasti, od kojih je najtraženija "siciliano". Biftek "Cafe de Paris", indonežanska piletina, ćuretina Toskana, file marengo su glavna jela, koja reprezentuju ponudu ovog restorana. Cene se kreću od 800 do 1.100 dinara, koliko je Monte Cristo toranj, koji smo imali priliku da probamo.

Marko Vujović, šef kuhinje, objasnio nam je da se toranj priprema na palenti od tri vrste mesa - bifteka, piletine i svinjskog filea, i tri vrste sira - emantalera, mocarele i dimljenog sira. Specijalitet je preliven sosom od pavlake, gongonzole, belog luka i oraha, koji zbog bezobrazno dobrog ukusa nosi zasluženi naziv. Od priloga uz ovo jelo služe grilovane tikvice i začinjeni krompir, a od pića preporučuju italijansko vino Barolo, zbog specifičnog ukusa koje daje kombinacija tri vrste mesa. Za kraj smo probali Monte Cristo kocku, od čokolade i s prelivom od malinovog sirupa.

Novina u restoranu je švedski sto koji će uskoro uvesti u ponudu, u periodu od 9.00 do 13.00, gde ćete moći da probate razne vrste salata, francuske, španske, italijanske i, naravno, domaće pite, i to za samo 400 dinara po osobi.

Ako ste uživali u poznatom romanu Aleksandra Dime "Grof Monte Kristo" onda nije potrebno trošiti reči da shvatite zašto u restoran s ovim imenom treba doći. Ako niste, možda je ovo pravi momenat da se prepustite avanturi uživanja u dobroj hrani i prvoklasnom piću, u koju će vas povesti restoran "Monte Cristo".

Tekst: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još