Aerodromi za niže cene karata

"Svaku inicijativu koja bi dovela do smanjenja taksi i povećanja broja letova podržavaju u Montenegro erlajnzu", kazao je agenciji Beta portparol crnogorske avio kompanije Nenad Marković, koji, međutim ukazuje da su niže cene moguće jedino ako cene svojih usluga snize "svi u lancu avio industrije".

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore predložila je nedavno sporazum izmedju "Jat ervejza" i "Montenegro erlajnza" i aerodroma u Srbiji i Crnoj Gori koji bi doveo do smanjenja cena avio karata, kroz niže takse.

U Kontroli letenja su izračunali da je avio saobraćaj na relaciji od Podgorice i Tivta ka Beogradu u padu, i to za čak 30 odsto, od izbijanja krize 2008. godine. Smatraju da ima prostora za smanjenje cena sa sadašnjih prosečnih 136 na 50 do 60 evra.

Ukazuju da čak 70 odsto cene karte odlazi na takse i predlažu njihovo smanjenje koje bi, po kalkulaciji Kontrole letenja, povećalo broj letova iz i ka Beogradu na 15-17 dnevno u letnjem periodu.

U "Montenegro erlajnzu" navode da ta kompanija nudi povrtanu kartu sa svim taksama po ceni od 103 evra, u kojoj taksa ucestvuje sa 93 evra.

PODGORICA, 11. marta 2012. (Beta)

Pogledajte još