Optuženo 75 osoba za ubistvo posle nereda

U neredima 1. februara poginulo je najmanje 74 ljudi, što je najgora fudbalska katastrofa u poslednjih 15 godina. Među optuženima su devetoro policajaca i dve maloletne osobe.

Optužen je i policijski general major Isak Samak, koji je bio šef obezbeđenja u Port Saidu u vreme nesreće. On je ranije suspendovan.

Neredi su počeli nekoliko minuta posle kraja prvenstvene utakmice između al-Ahlija iz Kaira i al-Masrija iz Port Saida. Domaći tim je pobedio sa 3:1, ali su njegove pristalice napale gostujuće navijače, a očevici su naveli da je surovi napad trajao 30 minuta.

Mnogi svedoci naveli su da policajci na stadionu nisu učinili ništa da zaustave krvoproliće.

U saopštenju vrhovnog tužioca navodi se da su tužbe zasnovane na video snimcima nereda i priznanju osumnjičenih. Objavljeno je i da su napadi bili planirani i da su se počinioci spremali za masakr sa noževima, kamenicama i eksplozivom.

Navijači ta dva tima imaju dugačku istoriju sukoba.

Neredi u Port Saidu doveli su do otkazivanja prvenstva, a izazvali su i sukobe u Kairu između policije i demonstranata, koji su optužili ministarstvo unutrašnjih poslova da nije uradilo ništa da zaštiti navijače al-Ahlija.

Fudbalski savez Egipta tek treba da kazni al-Masri zbog nereda.

Opšte je očekivanje da će tim biti izbačen iz lige i da će mu biti zabranjeno da takmičarske utakmice igra na svom terenu.

Beta

Pogledajte još