Žena u vojsci ima, ali i dalje nedovoljno

BEOGRAD, 22. marta 2012. (Beta) - Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je u četvrtak da je broj žena u sistemu odbrane Srbije i dalje nedovoljan, iako je znatno veći nego pre nekoliko godina.

Na promociji projekta "Podrška integraciji načela rodne ravnopravnosti u reformi sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu" u Domu vojske, Šutanovac je rekao da medju profesionalnim vojnicima u Srbiji ima 8,5 odsto žena, medju kadetima Vojne akademije ih je 20 odsto, dok je od 109 državnih službenika u Ministarstvu odbrane 98 žena.

Šutanovac je ocenio da žene u sistemu odbrane Srbije imaju važnu ulogu ali i zadatak da unesu novi kvalitet u taj sektor jer, u savremenim i reformisanim sistemima, najznačajniju ulogu igra znanje i sposobnost, a ne pol osobe.

Ministar je podsetio da je, nakon završetka procesa profesionalizacije Vojske Srbije, ženama u Srbiji omogućeno da, u skladu sa svojim afinitetima, aktivnije učestvuju u radu sistema odbrane i pozvao žene da tu šansu iskoriste.

"Zato drage dame, tu šansu ne smete propustiti jer u našem sistemu, ne samo deklarativno, već suštinski - dame biraju", rekao je Šutanovac.

Predstavnici ministarstava odbrane BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Programa UN za razvoj (UNDP) potpisali su zajedničku izjavu čime je počela primena projekta "Podrška integraciji načela rodne ravnopravnosti u reformi sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu".

Pogledajte još