Saveti za sve koji ostavljaju pušenje

Baci cigarete, nećeš se ugojiti! Počni novi život!

Strah od povećanog apetita je jedna od mora svih koji se odlučuju da prestanu da puše. Da, znamo, to odlučivanje je dugotrajan proces i samo najsnažniji bace paklicu i više se nikada ne okrenu za njom. Ko je odlučio da ostavi ovu lošu naviku, taj zna da ne treba da je zameni drugim, takođe, štetnim navikama - alkoholom, slatkišima, grickalicama, gaziranim pićima, velikim količinama hrane... Pokušaj da ostavljanjem pušenja, sve što je loše ostaviš iza sebe i kreneš u novi život koji ćeš voditi na pravi, zdrav način.

Pronađi hobi i zaposli ruke


Kada ostave pušenje, pušači obično kažu da "ne znaju šta će sa rukama" u kojima im je obično bila jedna od "zanimacija" - cigareta ili upaljač. Ako je to slučaj i sa tobom, rešenje je veoma lako: pronađi neku pametniju zanimaciju. Na primer, počni da se baviš nekim kreativnim ručnim radom, fotografijom, slikanjem... Ili, što da ne, bolje je čak i da igraš video igrice ili pretražuješ zanimljivosti na Internetu, nego da ruke angažuješ nečim toliko štetnim poput cigareta. Devojke, pa bolje je da lakirate nokte, nego da vam se prsti neprijatno osećaju na duvanski dim.

Sportom ojačaj organizam da bi kriza lakše prošla


Malo je onih koji ne prođu kraći ili duži period krize tokom odvikavanja od pušenja. Biće trenutaka kada te nešto iznervira ili uznemiri kada ćeš slagati sebe rečenicom "samo ovu još jednu da zapalim i neću više". Ne, cigareta ti neće pomoći! Naprotiv, nikotin pospešuje nervozu. Zato, kada te nešto prodrma, ne poseži za "tom još jednom, poslednjom cigaretom", nego izađi u šetnju, uradi nekoliko vežbi ili počni da se baviš nekim sportom. Sport će tvom organizmu, koji su cigarete oslabile, vratiti snagu i osećaćeš se mnogo raspoloženije.

Pričaj o svojoj odluci sa prijateljima

Kada je ovako velika životna odluka pred tobom, uvek je bolje podeliti to sa ljudima koji ćete razumeti i postati tvoja lična "grupa podrške". Ako te uhvati kriza, pozovi najboljeg prijatelja ili prijateljicu i popričaj o tome. Nećeš čuti samo "fraze podrške", jer pravi ljudi će ti uvek reći baš ono što treba da čuješ ili će te bar nasmejati i tako ćeš zaboraviti potrebu za cigaretom. Razgovaraj i sa osobama koje su prošle kroz odvikavanje poput tebe, jer lično iskustvo je bolje od svake teorije.

Ne povezuj dobar provod sa cigaretama

Ne budi još jedna od brojnih osoba koja smatra da je noćni provod bez cigareta i alkohola nezamisliv. To je apsolutna besmislica! Cigarete ne pomažu opuštenosti, ne doprinose da budeš komunikativnija/komunikativniji, a ponajmanje si privlačna/privlačan dok u punom klubu "duvaš" dim nekome u lice. Posebno ako je taj neko baš osoba koja ti se sviđa! Lud provod noću zavisi od ekipe s kojom si, zatim mesta koje ste izabrali i muzike koja vas zabavlja. Ne skrivaj svoju nesigurnost iza cigarete, već se suoči sa njom. Takođe, ako ti je dosadno, cigareta te sigurno neće zabaviti. Cool ili jesi ili, pa... nisi, što ne znači da ne možeš da budeš. Pušenje ne doprinosi coolnessu.

Šta god da se desi, ne odustaj!

Život čine lepe, ali i stresne situacije. Ne zaboravi: Ne slavi se, a ni ne tuguje sa cigaretom u rukama! Jedna cigareta te ponovo pretvara u pušača, zato ostani snažna/snažan u svojoj odluci da cigarete više neće biti deo ni jednog segmenta tvog života - ni kada si srećna/srećan, ni kada si tužna/tužan. Ne odustaj, već kada te uhvati kriza razgovaraj sa nekim, prošetaj se, žvaći žvaku ili uradi bilo šta što ne uključuje trošenje zdravlja i novca na cigarete.

Uradi to zbog sebe, ni zbog koga drugog!

Svi vi koji ne pušite ili ste ostavili cigarete, ne pritiskajte pušače da učine to isto. Svako mora da donese odluku u svoje vreme i na svoj način, kako bi se iste i držala/držao. Takođe, poštovani anti-pušači, nije u redu ni da diskriminišete pušače, "pravite face" u njihovom prisustvu ili ih izdvajate kao da su "obeleženi", jer niko ne želi da uništava svoje zdravlje, bar ne svesno. Kao da svi zaboravljaju da je i pušenje vrsta zavisnosti od koje se mora lečiti, što nije ni najmanje lako. Zato, budite prijatelj i prava podrška svima koji žele da ostave cigarete, a one koji to još nisu odlučili stimulišite na pozitivan način, a ne pretnjama i diskriminacijom.

Da li si u procesu ostavljanja pušenja? Podeli sa nama u komentaru svoja iskustva da bi ih svi čuli. Nekome ćeš tako sigurno pomoći. Nadlanu.com je uz tebe!

Pogledajte još