Kraj žalosti za bivšim vođom

Komemoracija se podudara sa planovima Severne Koreje da lansira satelit u svemir na raketi dugog dometa idućeg meseca, što bi, kako upozoravaju Sjedinjene Države, moglo da ugrozi nedavno postignut sporazum SAD-Severna Koreja prema kome Amerika šalje pomoć u hrani u zamenu za moratorijum na nuklearne i raketne probe.

Državni mediji prikazali su desetine hiljada ljudi okupljenih u Pjongjangu da odaju počast Kom Džong Ilu, dugogodišnjem vodji koji je umro od srčanog udara 17. decembra. Glavni zvaničnici su držali govore u kojima su hvalili preminulog vodju u obećavali lojalnost njegovom nasledniku.

"Moramo se ujediniti, ujendiniti ponovo iza dragog druga Kim Džong Una", rekao je premijer Coe Jong Rim sa balkona na kome su stajali Kim Džong Un i drugi zvaničnici.

Ministar za oružane snage Kim Jong Čun je rekao da će njegova vojska postati "puške" i "bombe" da štite Kim Džong Una svojim životima.

Američki predsednik Barak Obama koji je tokom vikenda stigao u posetu Južnoj Koreji u nedelju je posetio jako obezbedjenu granicu izmedju dve Koreje.

Pogledajte još