Izbeljivanje zuba

Od čega zavisi boja zuba?

Boja zuba zavisi od više faktora, a najviše je uslovljena bojom dentina, zubne supstance koja se nalazi ispod gleđi, površinskog sloja zuba. Boja dentina je genetski uslovljena i varira od svetlo žute, žute, tamno žute, braon, pa čak i sivo-zelene. Osim dentina, optičke karakteristike gleđi daju takođe značajan doprinos boji zuba, kažu stomatolozi u Magic Dentu.

U zavisnosti od građe zuba oni su manje ili više transparentni, (prozračni), ili su translucentni, pa primljenu svetlost delimično propuštaju, ali i rasejavaju.

Utisak o boji zuba zavisi i od okruženja u kome se nalazi osoba, količine i vrste svetlosti, odnosno od tena, ruža za usne, i slično. Na boju zuba utiču meke i tvrde naslage porekla hrane, pigmenti ili kamenac. Upotreba duvana, kafe, čajeva, crnog vina, različitih osvežavajućih napitaka, dovodi do bojenja zuba, odnosno taloženja pigmenata koji se ne mogu ukloniti redovnim pranjem zuba. Popravljanje karijesnih zuba, uklanjanje prethodno pomenutih naslaga, i poliranje zuba predstavljaju prvi korak ka dobijanju beljih zuba.

Da li je potrebno izbeljivati zube?

Beli i blistavi zubi nisu samo odraz dobrog i redovnog održavanja oralne higijene, već predstavljaju i sliku o zdravlju celog organizma. Takva spoljašnost svakako doprinosi i povećanju samopouzdanja, ostvaruje se kvalitetnija komunikacija i doprinosi većem uspehu kako na poslovnom tako i na privatnom planu.

Šta se u stvari događa tokom procesa izbeljivanja zuba?

Pre počinjanja procesa izbeljivanja neophodno je utvrditi boju zuba pacijenta, kako bi se mogli proceniti krajnji efekti. Gornji zubi su za nijansu belji od donjih , a očnjaci su kod većine osoba “žući“ od ostalih zuba.

Bitno je napomenuti da efekat izbeljivanja nije trajan. Efekti tretmana najčešće traju od šest meseci do dve godine, opet zavisno od osnovne boje zuba, odnosno od svakodnevnih životnih navika pojedinca. Međutim, kako kažu Magic Dentu, samo jedan tretman ponavljanja izbeljivanja ponoviće početni rezultat.

Pogledajte još