Petrović: Nema razloga za proteste poljoprivrednika

"Nove mere subvencionisanja poljoprivredne proivodnje po prinosu, a ne po hektaru, kao do sada, racionalnije su i pravednije jer će obuhvatiti više poljoprivrednih proizvođača", rekao je Petrović novinarima pre otvaranja skupa o srpskoj poljoprivredi i mogućnostima izvoza, koji je ogranizovla Biznis info grupa.

Petrović
je istakao da će za 30 odsto biti povećan broj obradivih površina koje su obuhvaćene novim merama, kao i da će se povećati broj poljoprivrednika kojima je dostupna državna pomoć.

Prema njegovim rečima, do sada se za subvencionisano dizel gorivo prijavilo 220.000 poljoprivrednika, za koje očekuje da će konkurisati i za subvencije, što je više nego prošlogodišnjih 82.000.

Na pitanje novinara da li će nezadovljstvo dela poljoprivrednika i nedavni potesti uticati na rezultat Demokratske stanke, čiji je on fukcioner, na predstojećim izborima, Petrović je ogovorio odrečno i istakao da će dobra politika naići na dobar odaziv poljoprivrednika.

"Ovo je dobra promena. Mi smo napravili korake koji predstavljaju unapređenje poljoprivredne politike",
rekao je Petrović.

On je zaključio da će novac iz agrarnog budžeta biti trošen na efekisan način i istakao da držva ima mehanizame da kontroliše trošenje tog novca.

Poljoprivrednici nezadovoljni novim načinom regresiranja poljoprivredne proizvodnje počeli su proteste 29. marta, ali su 31. marta odlučili da ih "zamrznu" do 24. aprila, dok ne vide da li će Vlada Srbije uvažiti njihove zahteve.

BEOGRAD, 5. aprila 2012. (Beta)

Pogledajte još