Ima dana

Ukoliko želite da osetite duh Beograda, pravo mesto je Skadarlija. Popločana kaldrmom i okružena niskim kućama pokrivenim crvenim crepom, zadržala je stari, boemski šarm i deluje nestvarno u današnjem, urbanom Beogradu. Ono što je Skadarliju učinilo poznatom jesu kafane. Jedna od njih je i "Ima dana", nazvana po starogradskoj ljubavnoj pesmi. Počela je s radom daleke 1868. godine, u kući prvog upravnika Narodnog pozorišta Milorada Gavrilovića, gde je kasnije živeo i čuveni čiča Ilija Stanojević.

Restoran je zadržao arhitekturu stare kuće za stanovanje, tako da se sastoji od dve sale, kapaciteta 60 i 70 mesta, i letnje bašte, koju krasi prelepa fontana i koja je delom pokrivena nadstrešnicom. Ono što ovaj restoran čini prepoznatljivim je enterijer koji odiše stilom baroka, a delo je Marija Maskarelija. Preovlađuju bele linije bez oštrih ivica, koje plavim zidovima teku bez prekida, omotavajući slike poznatih ličnosti koje su tokom vremena ostavile svoj trag na Skadarliji: Ilija Kolarčević, Janko Veselinović, Đura Jakšić. Činjenica da se na ulasku jedne od sala nalaze fotografije glumaca nije nas začudila, jer smo saznali da svake večeri od 20.00 uz muzički program možete uživati u pravom teatru, koji za posetioce priređuju skadarlijski glumci.

Vojislav Vezilić, menadžer ovog restorana, odlično obavlja ulogu domaćina restorana s tako dugom tradicijom. Strpljiv, nasmejan, uvek je spreman da dočeka i isprati gosta. I nas je dočekao s osmehom....

Karakteristika restorana "Ima dana" su topla i hladna predjela, koja odlično pristaju uz omiljeno pićence i čine da razgovor potraje malo duže. Dok smo pričali sa domaćinima degustirali smo kombinaciju predjela - piletinu u aspiku, njegoski pršut, pileću i goveđu salatu, posne sarmice i rozbif. Od glavnih jela probali smo piletinu na skadarlijski način i Đurin stek. Mada je i stek bio dobar, ipak nam se ukus piletine zalepio za dušu. Belo meso u sosu od pečuraka, servirano s kuvanim povrćem, prosto se topi u ustima. Ako na sve to dodate egzotičan ukus koji daje preliv od narandžinog soka, jasno je zašto je ovaj specijalitet tako neodoljiv. Cena užitka je 715 dinara. Đurin stek je meso ramsteka punjeno kačkavaljem i šunkom, preliveno kajmakom. Provereno dobra kombinacija za 800 dinara. Vino odlično ide uz oba specijaliteta, a za koje ćete se odlučiti, zavisi samo od vas. Za kraj obroka, šef kuhinje Ružica Anastasijević pripremila nam je zdravu poslasticu, koja se na našim prostorima služilavekovima - pečenu jabuku sa žitom i orasima, prelivenu šlagom i sosom od višanja, ili popularne tufahije.

Ostatak jelovnika ovog restorana podjednako je privlačan i čine ga supe, čorbe, mućkalice, rečna riba i jela po porudžbini, spremljena u stilu koji dolikuje ovakvom restoranu. Ono što nam se učinilo posebno interesantnim, a nismo uspeli da probamo, bili su hajdučki ćevap i svinjski kotleti na žaru.

Ako želite da osetite duh minulih vremena, a ujedno i istinski duh Beograda, ne morate da pronađete vremensku mašinu - dovoljno je samo da se spustite kaldrmom Skadarlije do restorana "Ima dana".

Tekst: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još