Nestašica špijuna spasla studije

Prag, Beta, specijalno za Nadlanu

Iznenadni strah češke vlade da zemlji preti nestašica špijuna, u momentu kada je borba protiv svetskog terorizma negde u poluvremenu, bez nagoveštaja kakav će biti krajnji rezultat, poslužio je bogougodnoj svrsi – spasao je studije orijentalnih i tzv. retkih jezika, među njima i balkanske studije.

Prepuštene nevidljivoj "lekovitoj" ruci tržišta, nekada slavne češka orijentalistika ili slavistika na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu, s tradicionalno malim brojem studenata, nisu više imale novca, a stoga ni profesorskog kadra i pretilo im je gašenje.

Sistem finansiranja kada se plaća po studentu pogoduje katedrama s većim brojem studenata, ali recimo, arapski nije jezik koji bi se učio u velikoj grupi - već godinama upozoravaju na Filozofskom fakultetu.

Vlada je ipak, u poslednjem trenutku, ovih dana bacila pojas za spasavanje, i to iz fondova Ministarstva unutrašnjih poslova - 2,2 miliona evra u predračunu, koji će mladim Česima omogućiti da bar narednih pet godina i dalje studiraju persijski, arapski, kineski ili balkanske jezike.

Finansijska situacija nekoliko katedri bila je tako tragična da je fakultet do sada morao da angažuje profesore iz Irana i Vijetnama ili da, tek zahvaljujući mladom entuzijasti koji sjajno prevodi romane nobelovca Orhana Pamuka, zvanična Ankara spasi, tako što plaća profesore, studije nekada u svetu cenjene češke turkologije.

Studije tzv. malih jezika finansiraće MUP, a ne Ministarstvo prosvete, jer se nada da će tako obezbediti kadrovsku bazu i izbeći situaciju u kojoj se svojevremeno našla CIA – da traži buduće špijune s poznavanjem orijentalnih jezika preko oglasa u novinama.

- Ti ljudi su važni ne samo za obaveštajne službe, već i za ukupno orijentisanje Češke u današnjem svetu - hvali odluku vlade nekadašnji šef vojne obaveštajne službe Andor Šandor.

Daša Pavlović

Pogledajte još