Gospodari rata

Epska drama Pitera Čena, po legendi iz 19. veka, Gospodari rata (Warlords), krajem 2007. zaradila je 12,2 miliona dolara za samo jedan vikend premijernog prikazivanja u Kini, ostavljajući iza sebe holivudske hitove kao što je film Vila Smita Ja sam legenda. Tokom 2008. azijska pomama za ovim ostvarenjem rezultirala je čitavim nizom nagrada koje je film osvojio na ovom kontinentu. Na Asian Film Awards, Gospodari rata osvojili su nagradu za najbolje vizuelne efekte, a bili su nominovani u kategorijama najbolji glumac (Džet Li), najbolji režiser i najbolji film. Na Festivalu u Pekingu film je osvojio još jednu nagradu za najbolje vizuelne efekte, da bi briljirao na Festivalu u Hongkongu, osvojivši nagradu za najboljeg glumca (Džet Li), režisera i fotografiju.

Ova herojska priča dobro je poznata u kineskoj istoriji. Sredinom 19. veka korumpirana vlada dinastije King podstakla je pobunu Taipinga, zbog čega izbija građanski rat koji tokom 10 godina odnosi više od 50 miliona žrtava, u bitkama ili od gladi. 

 

 

U Gospodarima rata, dinastija King ugrožena je usponom revolucionarne vojske religijskih fanatika i građanski rat preti da uništi zemlju. General Pang Kingjun, jedan od preostalih boraca dinastije King, u potrazi za mestom gde bi se mogao sakriti, upoznaje prelepu Lijan, koja mu spasava život i u koju se zaljubljuje. Nakon što mu dvojica bandita spasavaju život, trojica ratnika postaju pobratimi i otpočinje herojska priča pod okriljem građanskog rata, puna skrivenih zamki i opasnosti, koja preti da se fatalno završi onog momenta kad general shvata da je Lijan žena jednog od njegovih pobratima.

Pogledajte još